Прочитај ми чланак

Линта: Нови доказ – Инцко прешао црвену линију

0

Београд -- Председник Савеза Срба из региона Миодраг Линта каже да је интервју Валентина Инцка за бечки “Стандард” још један доказ да је он одавно прешао "црвену линију".

Танјуг

Танјуг

„Инцко отворено заговара интересе дела међународне заједнице и бошњачке елите чији је коначан циљ укидање Републике Српске и стварање унитарне БиХ. Република Српска треба да истраје на политици повратка изворном Дејтонском споразуму односно повратку свих оних надлежности које је отете РС и пренесене на ниво БиХ“, рекао је Линта.

Инцко је у интервјуу оценио да је Додик, када је реч о правосуђу, већ прекорачио „црвену линију“ и „изашао из државне заједнице“, објаснивши да сецесија преставља ту „црвену линију“, а да је Додик њу прекорачио када је реч о правосуђу.

Подсетио је да Додик није дошао на саслушање код државног тужиоца, а да је у случају одлуке суда БиХ да војну имовину у Хан Пјеску препише Министарству одбране, председник РС рекао да то неће дозволити, јер се ради о светој српској земљи.

Линта је реагујући на то истакао да је изворни Дејтонски споразум обезбедио мир и конфедерално уређење БиХ као оптималан оквир за заједнички живот и сарадњу три конститутина народа и свих грађана.

Линта истиче да су високи представници БиХ од завршетка рата отворено стали на страну Бошњака чинећи правно насиље над Дејтонским споразумом и незаконито пребацујући велики број надлежности са ентитета на централну власт.

„Један од кључних предуслова јачања поверења и разумевања између Срба и Бошњака јесте да бошњачки политичари престану тражити подршку у Валентину Инцку и делу међународне заједнице за остварење својих ратних циљева већ да се прихвате изворни Дејтонски споразум као компромисно решење и одустану од нетачне тврдње да се у Сребреници десио геноцид, наведено је у саопштењу.