Прочитај ми чланак

„ЛИДЕРИ ИЗ БЕОГРАДА ће морати да прогутају горке пилуле“

0

Брисел -- У новој стратегији ЕК наводи се да би Србија и Црна Гора у ЕУ могле да уђу до 2025. Ипак, стратегија ставља до знања на чему Западни Балкан треба да поради.

Стратегија говори да се Србија и Црна Гора потенцијално у Европској унији могу наћи до 2025. године. Такође, пружа се подршка и за још четири државе региона, које су биле захваћене ратом и грађанским сукобима током деведесетих, наводи “Политико“.

Gettyimages

“Међутим, стратегија ставља јасно до знања свим земљама – Албанији, Босни и Херцеговини, Косову, Македонији, Црној Гори и Србији – да морају да пораде на владавини права, смањењу корупције, решавању проблема организованог криминала, решавању билатералних спорова и спровођењу низа демократских промена“, наводи се у тексту.

“Придруживање ЕУ је далеко више од техничког процеса. То је избор заснован на фундаменталним вредностима које свака земља мора активније да прихвати, од њихове спољне и регионалне политике, па све до деце и онога чему се уче у школи“, наводи се у стратегији.

Иначе, “Политико“ је објавио и резултате истраживања о томе да ли народ из земаља Западног Балкана мисли да је чланство у ЕУ “добра ствар“.

Према тим подацима, 54 одсто испитаника сматра да јесте. Међутим, најмање њих је у Србији.

Како се наводи, ентузијазам по питању чланства разликује се од државе до државе, тако “Политико“ на прво место ставља Косово, где 90 одсто испитаника сматра да је чланство у ЕУ добра ствар, док мање од пет одсто улазак у Унију види као “лошу ствар“. Следе Албанија, Македонија, Црна Гора, Босна и Херцеговина. На крају је Србија у којој 26 одсто испитаника сматра да је чланство “добра ствар“, 30 одсто “лоша“, 37 одсто “ни добра, ни лоша“.

Стратегија има за циљ да одреди путоказ након што је председник Европске комисије Жан-Клод Јункер прошлог септембра сигнализирао отвореност ка проширењу ЕУ.

Јункер и други лидери ЕУ изнова су се заинтересовали за Западни Балкан, делом и због појачаног утицаја Русије, Кине и Турске на том простору, наводи “Полтико“.

Избегличка криза из 2015. у којој је стотине хиљада миграната прешло у Западну Европу преко Западног Балкана такође је утицало на то да порасте значај региона за стабилност ЕУ.

“Земље Западног Балкана имају историјску прилику да чврсто и недвосмислено везују своју будућност за Европску унију. Мораће да делују одлучно“, наводи се у стратегији.

Јункер ће такође крајем месеца посетити Западни Балкан, почевши од Скопља 25. фебруара.

Бугарска министарка спољњих послова Екатерина Захаријева је навела да више земаља Запаног Балкана није приступило ЕУ због тога што се блок бавио ванредним ситуацијама какве су еврозона и мигрантска криза, а регионалне владе нису преузеле неопходне мере реформе.

Иначе, “Политико“ је објавио и резултате истраживања о томе када становници земаља Запаног Балкана мисле да ће ући у ЕУ. У Србији, највише испитаника, њих 38 одсто, мисли да се то неће догодити никад. Највише оптимиста на Косову и у Албанији који се уласку надају до 2020. односно 2025. године.

Стратегија названа “Веродостојна перспектива проширења за Западни Балкан и већи ангажман Европске уније у том региону“ таође говори и да неке од земаља тренутно показују јасне елементе везе са организованим криминалом и корупцијом на свим нивоима власти.

Иако су Србија и Црна Гора представљене као водеће у “трци“ као ЕУ, у документу се 2025. година наводи као “веома амбициозна“.

“Јасно је да ће лидери у Београду конкретно морати да прогутају неке горке пилуле на путу до Брисела. Србија ће морати да закључи и спроведе правно обавезујући споразум нормализације односа са Косовом, територијом која је пре десет година једногласно прогласила независност“, пише “Политико“.

Додаје се да ће будући чланови такође морати да демонстрирају потпуну усклађеност са спољном политиком ЕУ – “сигнал да Београд не може да настави да води тако блиске односе са традиционалним савезником Русијом, као што је то у овом тренутку“.

Косово није посебно поменутно као потенцијални кандидат за чланство у ЕУ. Није га признало пет чланица ЕУ.

Србија и Црна Гора са друге стране већ су почеле преговоре о чланству.