Прочитај ми чланак

Кркобабићи бирају: Ђилас или Влада

0

Најаве о промени власти у престоници и преосталим општинама довели пред тест и републичку коалицију.

Ако Кркобабић остане уз градоначелника, могао би да угрози позицију у Влади. Љајић без притисака.

Напредњаци, социјалисти и представници ПУПС требало би следеће недеље да започну неформалне разговоре о промени владајуће коалиције у Београду и о смени градоначелника Драгана Ђиласа – потврђено нам је у врху владајуће коалиције у Србији.

Пре отварања међустраначких преговора, Председништво СНС донеће одлуку да је нужна промена градске власти. Према напредњачком плану, садашњу коалицију ДС, СПС и ПУПС требало би да замени савез СНС, СПС, ПУПС и ДСС, који би окупио 59 од 110 одборника Скупштине града.

Да ће владајућа коалиција у Београду тешко опстати, сугерише и то што су Александар Антић и још тројица одборника СПС у петакћ напустили седницу градске скупштине и оборили кворум, баш када је на дневном реду била главна тачка – набавка 400 аутобуса вредна 130 милиона евра.

Лидер СНС Александар Вучић у петак није хтео да отвара карте али се осврнуо на став ПУПС да не намеравају да раскину савез са ДС.

– Чуо сам да представници ДС и ПУПС имају сами већину, тако да је беспредметно даље разговарати.

ШАБАЦ НЕ СЛУША ЛИДЕРЕ
Руководство испоштовало је у петак договор који су недавно постигли Вучић, Дачић и Динкић и одмах су избацили из чланства непослушне одборнике у Шапцу, који су одбили да раскину коалицију са ДС.
– Поштоваћемо апсолутно договор тројице лидера. Не очекујем да се овакве ствари дешавају и у другим општинама. Ово што се десило у Шапцу не може се одразити на стабилно функционисање републичке владајуће коалиције – рекао нам је Владимир Илић, члан Председништва УРС. Иначе, до краја новембра, требало би да се промени власт по угледу на републичку у још најмање десет градова и општина у Србији, а на списку су и Врање, Књажевац, Осечина, Куршумлија, Варварин…

Према незваничним информацијама, уколико се напредњаци одлуче за ”офанзиву на Београд”, а ПУПС тврдо остане уз садашњу већину, могла би да буде угрожена и политичка позиција ”пензионера” унутар Владе Србије. Али то не би могло да пољуља владајућу коалицију на републичком нивоу јер и без 12 посланика ПУПС, Влада има комотну парламентарну већину од 131 посланика.

Љајићев СДПС, према нашим информацијама, неће ни трпети политички притисак да његови одборници у Скупштини града гласају против Ђиласа. Наиме, он је приликом договора са СНС за републичко савезништво јасно ставио до знања да ће на нивоу Београда остати у партнерству са ДС, и да се то неће мењати.

– Нико са мном није причао о промени власти у Београду, а позиција СДПС није се променила. Изашли смо на листи са ДС на изборе, а Ђилас је подржао и мој улазак у републичку Владу. Остаћемо у истој коалицији на градском нивоу – рекао нам је Љајић.

Смена градске власти, први пут је у петак засенила и све остале теме на заседању Скупштине Београда.

Градоначелник Драган Ђилас изјавио је да власт у Београду није направљена на принципима поделе плена него на идеји и реализованим резултатима:

– Имамо чврст коалициони споразум са ПУПС, имамо договор са СПС, са којима никада и нисмо потписивали коалициони споразум. Функционишемо као власт и не видим ниједан разлог да нешто што је врло јасно била воља грађана сад било ко на било који начин мења – рекао је Ђилас.

Да пет градских представника ПУПС није дефинитивно ”свезано” за београдске демократе, сугерисао је у петак и њихов одборник Профир Ранчић који је најавио разговоре и са СНС:

– Видећемо шта они нуде за функционисање власти у Београду. Од тога ће да зависи за коју опцију ће се ПУПС определити. Понашаћемо се у складу са интересима наше партије и одлучиваћемо самостално. Време ће показати да ли ће доћи до промене власти у Београду. У било којој коалицији, залагаћемо се за остварење наше социјалне политике.

Како сазнајемо, о градској власти ће се разговарати идуће недеље и у врху СПС. Уколико подрже смене у Београду, иницираће преговоре и унутар своје коалиције са Јованом Кркобабићем и Драганом Марковићем Палмом.

– Београд није само локално, већ политичко питање ”пар екселанс”. О њему ће расправљати највиши органи свих политичких странака када буде отворено – најавио је председник Скупштине града и функционер СПС Александар Антић

Шеф оборничке групе СНС у Скупштини Београда Александар Јовичић поновио је да ће та странка током следеће недеље утврдити став о промени власти у Београду:

– Ослушкиваћемо вољу грађана и оријентисаћемо се према ономе што они желе. Направићемо детаљну анализу о томе да ли су Београђани задовољни тренутном влашћу и брзо ћемо донети закључак како ћемо да делујемо. Ако се поштеније ради на републичком нивоу, зашто се то не би пресликало и на нижи ниво?

Позив СНС на разговоре о промени градске власти очекују и у ДСС.

– Надамо се да ћемо у скоријем року имати праве промене у Београду јер су оне неопходне – рекао нам је Андреја Младеновић, шеф одборничке групе ДСС.

 

(Новости)