Прочитај ми чланак

КРАЈ ВУЧИЋЕВЕ ИГРЕ – ПОЧЕТАК ВЕЛИКИХ ПРОБЛЕМА: Путин је Вучића…

0

Нема више седења Србије на две столице, и источној и западној, увелико пишу београдски медији, позивајући се на неименоване изворе. Истовремено је председник Србије Александар Вучић обелоданио да не путује на председничку инаугурацију Владимира Путина у Москви уз образложење да није позван и да ће тог дана бити у Анкари код Реџепа Тајипа Ердогана.

Претходно се чуло да ће Вучићу стићи позивница руског колеге иако за ту свечану прилику углавном прима државнике из непосредног окружења, те да су Америка и ЕУ љуте због тога.

© Sputnik/ Алексей Дружинин

Међутим, српски председник накнадно је изнео другачију верзију.

– Позвао ме је председник Турске Реџеп Тајип Ердоган у Анкару 7. маја. Нисам добио позив од Путина. С њим нисам о томе разговарао већ смо телефоном причали о Косову и другим темама – рекао је Вучић.

Оданост ЕУ

Да Србија није далеко од избора Исток или Запад сматра спољнополитички аналитичар Бошко Јакшић. Он каже да зато званични Београд мора пажљиво да осматра заоштравање односа Истока и Запада на глобалној политичкој сцени, али и унутар саме Европске уније.

– Све делује да се приближава тренутак истине. Ако је ЕУ наша судбина како смо одредили и прихватили, онда нам се приближава и тренутак када треба да покажемо већи степен лојалности том друштву у које хоћемо да уђемо. Односи Запада и Истока се заоштравају и убрзавају нужност нашег опредељивања за једну од ове две столице на којима смо до пре годину дана могли да седимо истовремено, а да не буде проблема што Србија има интересе на обе стране – појашњава Јакшић.

Појавила се, према његовим речима, још једна дилема која отежава ситуацију.

Орбан или Брисел

– Не само да српска власт треба да направи избор између Истока и Запада, већ и унутар ЕУ. Наиме, постоји европска централна опција, али и нелиберална какву предводе Мађарска и Пољска. Ако Александар Вучић покаже висок степен ентузијазма према политици мађарског премијера Виктора Орбана, онда не може да очекује разумевање државника водећих земаља ЕУ, немачке канцеларке Ангеле Меркел и председника Француске Емануела Макрона – каже Бошко Јакшић.

Занимљиво је да и медиј близак Вучићу наводи да би одазивање на позив Путина било несумњивио велика част, али да би се из западних центара моћи на то гледало кроз „дупле идеолошке наочаре“, као и да „не би остало изван контекста обновљене хладноратовске борбе“.

Са друге стране, београдски дневник „Данас“ објављује да САД и Немачка шаљу поруке Вучићу да треба да потпише „папир о Косову“ и да пристане на чланство КиМ у међународним организацијама. Такође наводе и да ако већ није увео санкције Москви, онда треба да покаже да Србија није највећи руски савезник на западном Балкану.

У Кремљу 700 званица

На инаугурацији Владимира Путина у Георгијевској сали московског Кремља биће 700 званица. Међу њима и политичари из других земаља. То ће бити свечани почетак четвртог председничког мандата Владимира Путина.

Обећане „тешке одлуке“

Вучић је изјавио да би било какав сукоб Балкан вратио 100 година уназад.

– Даћемо све од себе да се тензије, сукоби или дестабилизација региона избегну по сваку цену – рекао је Вучић пред Ангелом Меркел и додао да је европски пут од виталног значаја за Србију „која ће морати да доноси бројне тешке одлуке ако жели да постане део ЕУ“.

Он се захвалио Ангели Меркел речима да би у региону било више криза да није њене пажње.

Политика у процепу

У процепу у којем се треба определити за Исток или Запад, па за западну или источну варијанту унутар ЕУ, објашњава Бошко Јакшић, Србија мора јасно да покаже да ли је и за које вредности.

– Србија ће бити у проблему ако се определи за ту нелибералну политику попут Мађарске и Пољске. А уколико се којим случајем определи за ону коју води турски председник Реџеп таип Ердоган, тај ће проблем са ЕУ ће бити још већи – каже Јакшић.

Главна брига Босна и Косово

Немачка канцеларка Ангела Меркел срела се јуче с Александром Вучићем у Берлину. Она је изјавила да је Србија кључна земља региона с којом Немачка тесно сарађује и истакла да новим сусретом са председником Србије жели да доприносе у проналажењу решења на Балкану.

– Србија има кључну улогу на Косову и у Босни и Херцеговини и зато је важно да тесно и интензивно размењујемо мишљења – рекла је канцеларка у заједничком обраћању са српским председником уочи састанка.

Меркелова је указала да је договорено да се у првој половини ове године води интензиван дијалог са Србијом и земљама региона, пошто је Бугарска као приоритет свог председавања поставила приближавање Западног Балкана ЕУ.

Према њеним речима, главне теме разговора с Вучићем биће сарадња Србије и Немачке, али и развој региона. Најавила је да ће састанци са представницима земаља Западног Балкана наставити у мају у Софији, а у јулу у Лондону.

Меркелова се са Вучићем састала по други пут у месец и по дана. Похвалила је реформе у Србији.