Прочитај ми чланак

Коштуница: Грађани да потпишу проглас за одустајање од ЕУ

0

Србија не треба да буде члан ЕУ већ политички неутрална, казао је председник ДСС Војислав Коштуница представљајући проглас „Србија је угрожена“

Он је казао да нас последњи догађаји упућују на то „да је пут ЕУ интеграција погрешан и погубан и да доводи у питање територијални интегритет Србије, унутрашње уређење, уставни поредак земље, привредни опоравак и привредни развој земље, али и историјске и духовне темеље српског народа и његове државе“.

Тест за актуелну владу
Коштуница је казао да је актуелна влада пред великим тестом да ли ће наставити тим, како је навео, погрешним путем ка чланству у ЕУ и прихватити границу према Косову или ће изаћи из те клопке.

– Скептичан сам да ће садашња власт позитивно превазићи тај тест – рекао је Коштуница.

Коштуница је навео и да најновија пресуда Хашког трибунала, којом су двојица хрватских генерала ослобођени сваке одговорности, представља „највећи злочин, који своје покриће има у ЕУ“. Он је казао и да након “последње пресуде, а после свих уцена које су долазиле кроз преговоре између Београда и Приштине, нико неће поверовати да је тим уценама и дошао крај“.

-Србија је угрожена. Власти државе Србије, после једностраног проглашења независности Косова, постале су саучесници у постепеном отимању Косова и Метохије тргујући са ЕУ по цену националних историјских вредности Србије. Није реч само о отимању Косова и Метохије већ о општем насртају на територијални интегритет земље – навео је Коштуница читајући проглас „Србија је угрожена“.

Лидер ДСС-а је истако да ЕУ не само што понижава Србију преко Хашког трибунала „већ је и безобзирно уцењује подстичући нове сепаратистичке амбиције у Војводини и рашкој области“.

– С пуним уверењем супротстављамо се овим погубним процесима који теку пред нашим очима и пред очима целог света, зато се обраћамо свима којима нису замрли савест и одговорност за судбину свога народа и државе са позивом да кажемо не и да се одлучно суприотставимо угрожавању опстанка Србије – казао је Коштуница.

У прогласу ДСС пише и да се одупиру „отимању Косова и спровођењу Ахтисаријевог плана“, да су против успостављања граница са Косовом и Метохијом, да се противе „насртајима на Устав Србије“, да су против чланства у ЕУ и НАТО пакту, да захтевају раскид Споразума о стабилизацији и придруживању са ЕУ, да Хашки трибунал за њих „није више легитиман суд, као и да је дужност власти да на сваки начин помогне својим држављанима у Хагу“, као и да осуђују „двоструке аршине према невиним жртвама рата“.

На питање шта ДСС намерава након потписивања Прогласа, Коштуница је одговорио да се њиме странка не обраћа ниједном државном органу, већ јавности Србије, али и да је на органима да чују глас јавности. Он је додао и да већина грађана у Србији није за улазак у ЕУ.

Потпредседник ДСС Слободан Самарџић казао је да је „свима у Србији јасно да Србија није имала среће у сарадњи са ЕУ“.

– До 2008. године, односно до времена до када је ДСС учествовала у државној власти, ЕУ се према Србији односила маћехински и колонијалистички. Од 2008. године, од кад је ДСС сишла са власти, ЕУ се према Србији односи као господар… Она стратешки нема ништа озбиљно да понуди Србији. Цела прича се претворила у једну врсту покоравања Србије – истакао је Самарџић.

Он је рекао и да је пресуда Хага „кап која је прелила чашу“, али да је основно питање шта ће власт да уради.

– Због сумње да ће доћи до неопходног преокрета у поступцима власти, ДСС је одлучила да мора да учини још нешто ван институција због чега даје проглас као „аларм“ јавности – нагласио је Самарџић.

Потписавиање прогласа ДСС-а почеће у суботу, 24. новембра, у Београду, а након тога и другим деловима земље.

 

(Блиц)