Прочитај ми чланак

КОЛИНДА УПОРНА: Нећу да га примим, ми смо слободни и самостални !

0

kolinda

Хрватска председница Колинда Грабар-Китаровић сматра да је Војислав Шешељ један од највећих злочинаца на овим просторима и да је ослобађајућа пресуда Хашког трибунала срамотан потез међународног кривичног права.

– Данашња ослобађајућа пресуда једном од највећих злочинаца на нашим просторима је огроман ударац међународном казненом праву. Она је срамотна – рекла је Грабар-Китаровић у изјави за новинаре у Софији, где се тренутно налази у службеној посети.

– Ако узмете у обзир да је Хашки суд Шешеља осудио на четири године и девет месеци затвора само ради исказивања непоштовања према томе суду и због претње сведоцима у појединим случајевима, а да га је данас ослободио због хушкања и подстицања на екстерминацију, уништавање целих народа и на геноцид, то заиста не може бити ништа друго него пораз међународног казненог права – казала је.

– Данас молимо за све његове жртве и жртве великосрпске политике, од Вуковара преко Шкабрње до Сарајева, Сребренице и до Косова – додала је она, а преноси Јутарњи лист.

– Међутим, исто тако је чињеница да је Хрватска данас слободна и самостална држава и то нам нитко неће узети – рекла је председница, истакавши да је „Шешељева политика управо у Хрватској доживела свој први и највећи пораз“.

– И то је неповратно. Идемо размишљати о томе – навела је Колинда.

– Надаље, морам казати да Хрватска не може и неће прихватити ову срамотну пресуду и наставит ћемо радити све што је у нашој моћи како би правда била задовољена. Међународно право можда је данас заказало, али верујте ми, правда неће! – поручила је хрватска председница.

(Блиц)