Прочитај ми чланак

Ко је све у игри за улазак у Владу: Одлуку доноси само Вучић

0

Нови састав Владе Србије најављен је за крај овог или почетак идућег месеца, а иза кулиса букти рат за фотеље. Рат је неизвестан јер је једини арбитар у њему председник Вучић, који одређује и коалиционе партнере и курс Немањине 11 и персонална решења. Упркос томе, покушали смо верно да вам представимо како изгледа ова игра "музичких столица".

Текст који следи бави се гласинама и спекулацијама, које је немогуће потврдити или демантовати, пошто о њима одлучује искључиво Александар Вучић. С обзиром да је његов манира владања такав да ни сами кандидати до краја нису сигурни да ли ће бити изабрани, то додатно отежава прогнозирање.

FOTO: Printscreen

Уз ту ограду, листа за сада изгледа овако.

Они сигурно иду

Према ранијим сазнањима нашег портала, готово је извесно да у будућој влади функције министара неће обављати Расим Љајић, Горан Триван и Горан Кнежевић, а мале шансе да се на тим позицијама задрже имају Владан Вукосављевић и Зоран Ђорђевић.

Они сигурно остају

Највеће шансе да остану у Немањиној 11 има министар пољопривреде Бранислав Недимовић, који је и први на листи Српска напредне странке за парламентарне изборе, као и Ана Брнабић, актулена премијерка, за коју се раније спекулисало да жели да оде из владе. Министарску фотељу вероватно ће задржати и Синиша Мали, упркос свим аферама које су га пратиле од како је активно политички ангажован.

Министарство унутрашњих послова

Када се спекулише о новом министру полиције, у причи се углавном помињу имена Братислава Гашића, актуелног начелника БИА, или министра војног Александра Вулина. Сарадња БИА и МУП у претходном периоду била је “плодоносна” па не би било изненађење да се Гашић врати у Владу коју је напустио након скандала са сексистичком шалом упућеном новинарки.

Последњих се недеља, међутим, помиње и да би Ивица Дачић, лидер СПС, могао вратити на позицију коју је први пут држао у време коалиције са ДС. То је, наводно, била једна од понуда коју му је Вучић упутио, али чини се да Дачић није склон да прихвати овај “врући кромпир”.

Ипак, иако се месецима уназад спекулисало да је позиција министра унутрашњих послова малтене упражњена након што су афере обориле рејтинг Небојше Стефановића, не изгледа као да шеф београдског одбора СНС планира промену посла, што значи да би могао остати на челу полиције и у наредном мандату.

Министарство правде

И у правди је гужва. Претпоставља се да министарка Нела Кубуровић неће обављати ту функцију у следећој Влади, између осталог и због тога што је током првог таласа корона вируса постала мајка.

На њеном месту виђено је неколико кандидата. Према тим спекулацијама, досадашња председница Скупштине Маја Гојковић могла би у Немањину на место Кубуровић, али Гојковић се помиње као кандидат и за друге фотеље (пре свега министарке културе).

Чедомир Бацковић, дугогодишњи помоћник министра правде и “сива еминенција” српског правосуђа такође је неко ко фигурира за место министра, али тако је било и пре избора Кубуровић. Унутар министарства кандидатуру истиче и секретар Радомир Илић, али није познато ко га (и да ли га ико) у томе подржава. Међу адвокатима такође се гласно говори да би министар могао да буде и Горан Петронијевић, али би му прошлост у СПС и садашња блискост СНП Ненаду Поповићу и руској струји у овом случају могла представљати више оптерећење него помоћ.

Јавна је тајна да велику улогу у правосуђу Србије иза кулиса има председников саветник Никола Селаковић, који је и сам обављао ту функцију, али се његово име сада не помиње.

Министарство здравља

Нова.рс је већ писао да ће једно од стратешки важнијих места у Влади, министарство здравља, можда добити новог министра – након година суверене владавине Златибора Лончара.

Према сазнањима Нова.рс актуелни министар Златибор Лончар могао би да са ове функције оде на чело Безбедносно информативне агенције и на тој функцији замени Братислава Гашића. Једно време медији су писали да би у Лончареву фотељу могла да седне и Дарија Кисић Тепавчевић, али је она навела да је нико није звао у Владу, нити је размишљала о томе. О Кисић се овори као о новој директорки института Торлак.

Лончарову фотељу могла би да попуни Сања Радојевић Шкодрић в.д. директорка Републичког фонда за здравствено осигурање, док би њено место могао да заузме Берислав Векић, државни секретар у Министарству здравља.

Министарство културе

Влада Вукосављевић вероватно има најмање шансе да остане у Влади. Ипак, за његовом фотељом и не влада толика “јагма”, па ни тај сценарио није искључен. За сада, у јавности се једино помиње неизбежна Маја Гојковић, а да ће се у њу вратити Иван Тасовац – нема ни потврде ни превеликих индиција.

Министарство омладине и спорта

И Вања Удовичић је – макар у кулоарима – бивши министар. Спекулације кажу да би на ову позицију – коју су у ери СНС држали различити министри – могао да дође и Александар Шапић, ако би се коалиција са СНС на крају ипак десила. Опет, гласине говоре и да је Шапић већ добио ту позицију, као превише “ситну” за његов политички апетит.

Министарство привреде

С обзиром да је министар Кнежевић такође (према сопственим речима) на излазним вратима Немањине, спекулације о његовом наследнику су појачане. “Пол позицију” држи дефинитивно Марко Чадеж, председник Привредне коморе Србије, који је размтран и за министра финансија, макар у оном периоду када је Синиша Мали био под највећим притиском због плагираног доктората. Како се та афера хлади, а Чадеж остаје једна од особа којој председник Вучић поклања поверење, нова фотеља за њега могла би бити она у министарству привреде.

Док је Кнежевић због здравствених проблема одсуствовао са посла, највише се експонирао државни секретар Министарства привреде Драган Стевановић. Ипак, његове шансе су релативно мале.

Министарство екологије

Последње дане у Влади одбројава и министар екологије Горан Триван, а како се спекулише, у трци за његову фотељу су функционерке СНС Марија Обрадовић и, погађате – Маја Гојковић.

Министарство грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре

Према последњим најавама, ово министарство биће подељено на најмање два ресора, а једним од њим наставиће да управља министарка Михајловић. Ко ће преузети други сектор – потенцијално саобраћај – за сада није познато. Такође, није познато ни да ли ће тај ресор преузети напредњаци или њихови коалициони партнери (с обзиром да није познато ни ко би ти партнери могли бити).

Ко ће бити премијер

За крај, остаје последња дилема – ко ће бити нови премијер? Премијерка Брнабић самоуверено је рекла да она остаје једна од две особе која је у трци за мандатара, а то се поклапа и са незваничним информацијама. Друга особа је Милош Вучевић, актуелни градоначелник Новог Сада.

Из трке су претходно испали Бранислав Недимовић, актуелни и будући министар пољопривреде и први на листи СНС за изборе 21. јуна, као и Синиша Мали о ком се размишљало пре избора.