Прочитај ми чланак

КО ЋЕ НИКОЛИЋУ (ВУЧИЋУ) НА ЦРТУ: Опозиција одбацила Радуловићев конкурс

0

Одбијена идеја лидера ДЈБ да се кандидат за председника изабере јавно. Десница расцепљена између Шешеља, Обрадовића и адута ДСС.

7

Љајић, Обрадовић, Дачић, Шешељ

Одбијена идеја лидера ДЈБ да се кандидат за председника изабере јавно. Десница расцепљена између Шешеља, Обрадовића и адута ДСС.

Неће проћи предлог лидера Доста је било Саше Радуловића да се заједнички кандидат опозиције за председничке изборе одреди неком врстом конкурса, после широке јавне дебате у којој би учествовали и грађани.

Према информацијама „Новости“, остале странке опозиције не гледају благонаклоно на ту идеју, али не одбијају разговоре о једном адуту који би се супротставио кандидатима власти.

Свакако, ривали владајућег блока неће имати само једног тркача за фотељу на Андрићевом венцу, пошто је лидер Двери Бошко Обрадовић већ истакао кандидатуру, а према нашим изворима њега неће подржати ни проевропске странке, али ни коалициони партнери из ДСС, који ће изаћи са својим „фаворитом“. Међу кандидатима деснице биће и лидер радикала Војислав Шешељ.

Бојан Пајтић, председник ДС, о идеји Радуловића да се јавном дебатом дође до заједничког кандидата опозиције за председника, за „Новости“ каже:

– То би било изводљиво у демократском друштву слободних медија. Плашим се да би дисциплиновани СНС ботови и режимски таблоиди бирали кандидата опозиције у Србији. Надам се да ће у опозицији разум преовладати, јер само заједнички кандидат може бити озбиљна претња режимском.

И лидер ЛДП Чедомир Јовановић залаже се за договор кључних странака грађанске оријентације у земљи:

– У оквиру тих разговора, наравно да треба повести дебате које би свима омогућиле да истакну своје предлоге, али то мора бити урађено на озбиљан начин. У том смислу, не видим ништа спорно у досадашњим ставовима и предлозима, како Радуловића, тако и Тадића и Пајтића.

Из СДС поручују да им предлог лидера ДЈБ није до краја јасан, а портпарол странке Константин Самофалов каже нам да се нигде у Европи кандидат за председника државе не бира на јавној дебати.

8

Из корпуса власти могућу кандидатуру до сада су најавили лидери СДПС и СПС, Расим Љајић и Ивица Дачић. Водећа странка СНС, међутим, још не открива своје планове. Зорана Михајловић, министарка енергетике, тврди да се о кандидату за председника државе у странци није разговарало, нити је она о својој кандидатури причала са премијером Александром Вучићем:

– Кандидатура за функцију председника Србије је круна свачије каријере, а ја још не размишљам да се повучем из политике.

Списак кандидата на листићу, како сада ствари стоје, биће подужи, јер би ту могли да се нађу Братислав Југовић, потпредседник Покрета социјалиста, Саша Мирковић, Иван Карић, из Зелених Србије… Председник САНУ академик Владимир Костић, који се такође помињао као кандидат, рекао је да му то „не пада на памет“.

НИКОЛИЋ: ШТО ТОЛИКО ЖУРИТЕ?!

Председник Србије Томислав Николић изјавио је да још не размишља о председничким изборима:

– Знате ли ви колико има до краја мог петогодишњег мандата? Још седам месеци. Не знам зашто толико журите.

На питање – да ли то значи да о њима уопште не размишља, или још не, Николић је одговорио на енглеском: „Нот јет“ (Не још).