Прочитај ми чланак

КО ЋЕ ДА ПРЕДСТАВЉА АЛБАНЦЕ: Шта ће бити са бриселским преговорима?

0

Због пада косовске владе жали Европска унија и позива косовске институције да, без обзира на то, наставе дијалог у Бриселу. А преговори Београда и Приштине практично су замрзнути већ шест месеци. Помака нема још од новембра када је постигнут споразум о телекомуникацијама. На прекид је утицало хапшење Рамуша Харадинаја, које је пратило изгласавање резолуције у косовском праламенту којом се тражи прекид дијалога.

Изгласавање неповерења Влади Исе Мустафе, за Београд значи неповерење у наставак бриселског дијалога. Новонастала ситуација тумачи се као алиби за бојкот новог састанка.

„Вероватно да ће први индикатор тога у ком ће се правцу наставити дијалог о нормализацији бити то које ће идеје понудити властодршци у Приштини гласачима у кампањи. Уколико то буде само мржња према Србима и уколико буде занемаривања проблема који су се нагомилали у покрајини, онда се бојим да то неће бити добра основа за наставак дијалога“, каже Дамјан Јовић из Канцеларије за КиМ.

На одлагање дијалога може да утиче и постизборна криза. Без брзог формирања косовске владе, 2017. година је изгубљена када је реч о нормализацији односа.

„Али сам дијалог није толики пробем као што је проблем договорено у Бриселу. Имаћемо паузу у споровођењу договореног. Ни ове године неће бити формирана Заједница српских општина“, каже новинар Миливоје Михајловић.

Док Приштина бојкотује, Београд се узда у ауторитет Европске уније.

„Србија је спремна још ове недеље, или почетком следеће како се и разматрало да оде у Брисел и настави преговоре и имплементацију споразума пре свега ЗСО“, истиче Дамјан Јовић.

Нова динамика могућа је у новом формату преговора. Миливоје Михајловић помак види када за преговарачки сто седну изабрани председник Србије Александар Вучић и косовски председник Хашим Тачи.

„Пошто имају најснажнију политичку моћ мислим да ће дијалог бити убрзан и да улазимо у период када ће договорено бити и спореведно на терену“, сматра Михајловић.

О спровођењу постигнутих споразума, последњи пут се на техничком нивоу разговарало у новембру прошле године. Почетком ове године, у само недељу дана, у Бриселу су одржана два састанка на највишем нивоу. Уместо о унапређењу односа, тема је била смиривање тензија насталих због хапшења Рамуша Харадинаја.