Прочитај ми чланак

КИТАРОВИЋЕВА ОСУДИЛА ШЕШЕЉЕВ СКУП: То је поражавајуће за Србију!

0

Председница Хрватске Колинда Грабар-Китаровић изјавила је да је поражавајуће да Србија у допушта да конгрес Српске радикалне странке буде одржан у Хртковцима.

Китаровићева је истакла да је поражавајуће да у 2019. години буде одржан овакав конгрес у симболу страдања војвођанских Хрвата, и оценила да је реч о изругивању жртвама на месту злочина.

screenshot/DW

„Поражавајуће је што Србија у 2019. допушта скуп истих тих људи у Хртковцима, симболу страдања Хрвата Војводине“, навела је Грабар-Китаровић на Твитеру.

Она је написала и да је „изругивање жртвама на месту злочина цивилизацијски пораз за једно друштво, неприхватљив историјски ревизионизам и рехабилитација политике за коју нема места у савременој Европи“.

„Десетине хиљада војвођанских Хрвата морали су да напусте своје домове 90-их година због великосрпског прогона и деловања осуђеног ратног злочинца Војислава Шешеља и његових истомишљеника“, додала је хрватска председница.

У Хртковцима се данас одржава десети Отаџбински конгрес СРС-а на којем је Војислав Шешељ поново изабран за лидера те странке. Конгрес се одржава у Шешељевој кући.

Агенција Хина наводи да је конгрес радикала организован два дана уочи годишњице митинга СРС-а у Хртковцима, одржаног 6. маја 1991. године, којим је, према пресуди Хашког трибунала, позвано на прогон војвођанских Хрвата и после којег је уследило њихово исељавање.

Шешељ је на почетку конгреса рекао да идеологија радикала остаје непромењена, негирао да је починио злочин протеривањем хртковачких Хрвата и затражио да у Србији буде уведена казна доживотног затвора за све који злочин у Сребреници буду називали геноцидом, преноси Хина.

Демократски савез Хрвата у Војводини затражио је јуче од надлежних органа да забране одржавање конгреса СРС у Хртковцима, наводећи да је реч о „политичкој провокацији и недопустивом деловању које би држава Србија требало да забрани“.

Забрану скупа затражило је и неколико организација цивилног друштва, али званичних реакција на те захтеве није било.

                    ПОМОЗИТЕ РАД СРБИН.ИНФО ДИНАРСКОМ УПЛАТОМ – КЛИКНИТЕ ОВДЕ!