Прочитај ми чланак

Кетрин Ештон: Договор о имплементацији свих споразума Београда и Приштине

0

Брисел – Висока представница ЕУ Кетрин Ештон синоћни разговор премијера Србије и Косова оценила као „отворен и искрен“, рекавши да је договорено да се он настави.

„Наши отворени и искрени разговори ове вечери развијали су се око различитих аспеката нормализације односа између две стране и оба премијера су се обавезала да ће разговоре наставити“, наводи се у саопштењу Ештонове, која је била посредник и домаћин разгова Ивице Дачића и Хашима Тачија.

„Договорили смо се да наставимо рад на пуној имплементацији свих споразума и поздравили резултате заједничке радне групе о интегрисаном управљању прелазима, што се одиграло 5-6. новембра“, пише такође у саопштењу.

Ештонова је навела и да је разговарано „о транспарентности средстава које Србија обезбеђује заједници косовских Срба на Косову“, као и о томе „како ојачати заштиту српске културне и верске баштине на Косову“.

Обе стране су се договориле, како се наводи у саопштењу, око заједничке техничке радне групе која ће припремити студију о изводљивости за аутопут Ниш-Приштина.

„Договорили смо се да се ускоро поново сретнемо“, закључила је Ештонова у саопштењу.

Подсетимо, у Бриселу је у среду око 23 сата завршен други састанак премијера Србије Ивице Дачића са косовским премијером Хашимом Тачијем, у присуству високе представнице ЕУ. Након тог састанка обе стране изнеле су своје мишљење.

Дачић је одмах након завршене вечере за Б92 рекао да је на састанку учињен корак напред, као и да је он био доста дуг, као и да заправо предсатавља наставак разговора из Београда, од пре неколико недеља, заједно са Ештоновом и са Хилари Клинтон.

„Разговори су били статусно неутрални, тема ових разговора није била било каква промена става Србије по питању косовске независности, теме су биле проналажење модуса како да се оно што је већ договорено и спроведе. Да се изнађе најбољи могући начин како да се помогне људима на Косову и Метохији, а да се при томе не дира то тешко питање статуса“ казао је Дачић.

„Ја сам рекао, наравно, да смо ми спремни да и о томе разговарамо. Ја сам рекао да не треба да остављамо нашој деци да ратују поново, треба да затворимо свако питање,“ казао је премијер Србије.

Дачић је у среду увече изјавио и да ће неке важне чланице ЕУ на сусрету у децембру усагласити став о европској интеграцији Србије, како би се подстакло да то буде што повољније и корак напред.

Према његовим речима, и ЕУ и приштинска страна били на неки начин изненађени, па и затечени отвореношћу и спремношћу српске стране да разговара о апсолутно свим питањима, као и да ЕУ албанска страна чак немају одговоре и не знају шта да узврате на предлоге српске стране.

Косовски премијер, с друге стране, изјавио је да је договорено да се сви досадашњи споразуми са Србијом спроведу, а посебно споразум о интегрисаном управљању границама. Он је рекао и да је косовска страна инсистирала да престане досадашњи начин финансирања „паралелних српских институција на Косову“ и да се то финансирање одвија транспарентно.

Премијер Србије Ивица Дачић изјавио је вечерас у Бриселу, после друге рунде разговора са Кетрин Ештон и Хашимом Тачијем, да се разговарало о модалитетима примене онога што је раније договорено и о томе како да се помогне људима на Косову, без задирања у питање статуса.

Дачић је рекао да је договорено да наредног месеца почне са применом ранијег договора о административним прелазима.

Ештонова је најпре разговарала с премијером Србије, 45 минута, а затим са Тачијем, у одвојеном сусрету.

После тога Ештонова, Дачић и Тачи разговарали су за радном вечером.

 

(Танјуг)