Прочитај ми чланак

Канцеларије ФБИ-ја можда и у Србији

0

fbi

Вашингтон — Премијер Србије Ивица Дачић изјавио је да је са новим директором ФБИ-ја разговарао о „веома доброј сарадњи“ као и о томе да ФБИ отвори канцеларије у Београду.

„Још једном смо констатовали веома добру сарадњу између ФБИ и српских агенција за спровођење закона, пре свега, са министарством унутрашњих послова“, изјавио је Дачић у Вашингтону.

Оценивши да је имао веома добар састанак са новим директором ФБИ-ја, седмим по реду у историји Бироа, Дачић је рекао да је разговарано о могућности да ФБИ отвори своје канцеларије у Београду имајући у виду да је, како је навео, донет нови буџет америчке агенције. „ФБИ ће у наредних шест месеци размотрити тај предлог, ако не, онда барем да у Београд пошаље стручњака за високотехнолошки криминал и борбу против сајбер тероризма“, указао је Дачић.

Како је навео, на састанку је било речи о веома важним питањима од виталног националног и државног значаја, а која се тичу сарадње у области борбе против екстремизма и тероризма, нарочито против радикалног исламизма.

„Разговарали смо о размени информација кроз сарадњу наших служби за високо технолошки криминал и сајбер тероризам имајућу у виду да велики број људи са нашег подручја одлази у екстремистичке групације, нарочито сада у Сирији, и да то представља опасност по мир и безбедност грађана у нашем региону“, рекао је Дачић.

Он је пренео да је на састанку било речи да се зарад унапређења сарадње у српској престоници до краја године организује регионална конференција на којој би, осим директора ФБИ-ја, учествовали министри унутрашњих послова и директори полиција земаља региона.

Уз напомену да Србија има традиционално добру сарадњу са америчком агенцијом, Дачић је подсетио да је као министар унутрашњих послова у протеклих шест година пет пута до сада са руководством ФБИ-ја разговарао о сарадњи.

Дачић је разговарао и са шефом Српског кокуса у Конгресу Тедом Поом. „Захвалио сам му у име Србије на свим активностима које кокус има, али не само у оквиру кокуса, него уопште“, рекао је Дачић и додао да постоји велики број америчких конгресмена и сенатора који желе да се чује објективна слика о Србији.

„Договорили смо се да једна група сенатора и конгресмена дође у Србију до краја године како би се на лицу места упознали са великим напретком који је земља остварила, не само на путу ка европским интеграцијама, него уопште у реформама нашег политичког система“, навео је он.

Дачић наставља вишедневну посету САД, где ће данас разговарати са замеником државног секретара САД Вилијамом Бернсом и замеником директора Агенције за борбу против илегалне трговине наркотицима Томасом Хериганом.

Он је јуче учествовао на Молитвеном доручку, на којем се сваког првог четвртка у фебруару, у заједничкој молитви, окупљају председник САД, чланови Конгреса, амерички политичари и гости из стотинак земаља.

 

(Танјуг)