Прочитај ми чланак

Како ће изгледати следећи протест? Постоји више сценарија

0

Организатори протеста “Србија против насиља” најавили су заоштравање наредног протеста, а како је речено, разрађује се више сценарија. Поједини опозиционари за наш лист потврђују да ће протести добити нови облик, али сви редом истичу да ће детаљи бити саопштени у среду.

Да ће сад већ традионални протести у Београду, који организује део опозиције, бити заоштрени најављено је прошлог петка. Тада је глумац Ненад Хаџи Маричић са бине поручио да уколико власт не буде испунила њихове захтеве, уследиће заоштравање.

„Ако до краја идуће недеље не буду испуњени захтеви, протести ће добити нови облик. Са бине ћемо кренути у нове акције, зато вас позивам да нас следећи пут буде више него икад. Нема назад“, поручио је Маричић.

У редовима опозиције, међутим, нису желели да открију шта спремају за следећи викенд.

“У среду ћемо грађане обавестити о свему шта ћемо радити. Добиће информацију у свему што се планира”, кратко нам је рекао Срђан Миливојевић, посланик ДС.

„Молимо за разумевање, друга страна је спремна на све“

Нешто опширнији био је Радомир Лазовић, посланик Зелено-левог клуба. Он такође понавља да ће све бити познато у среду и моли грађане за разумевање.

“Схватамо да људи планирају и своје дане и учешће, али с обзиром да је друга страна спремна на све, што се ових дана види по нападима на глумце и све друге људе, имајте молим вас разумевања. Све ћемо саопштити у среду”, каже Лазовић.

Он је међутим и додао да се разрађује више сценарија за наредни протест.

“У складу са актуелним дешавањима биће изабран онај који је најбољи да се изврши притисак на власт да испуни све захтеве”, наводи Лазовић.

Да ће протести променити потврђује и Биљана Стојковић, потпредседница странке Заједно.

“Све ћете сазнати у среду. Још увек се детаљи дефинишу и договор је да се до среде не излази ни са каквом варијантом која је у разматрању”, наводи Стојковић.

Блокада магистраних саобраћајница и путева?

Нешто раније је, међутим, са информацијама изашао Александар Јовановић Ћута, посланик и један од лидера Еколошког устанка. Он је изјавио да уколико не дође до испуњења захтева, следи блокада магистралних саобраћајница и путних праваца у целој Србији на неколико сати.

„Они (власт) имају рок до краја седнице (парламента), то ће бити крај недеље вероватно, да испуне све захтеве. Након тога, следи блокада магистралних саобраћајница и путних праваца у земљи, на неколико сати за почетак“, рекао је Јовановић за Дневник телевизије Нова С.

У петак је одржан шести по реду протест грађана под називом „Србија против насиља“, који је започет након два масовна убиства 3. и 4. маја. Захтеви су смењивање свих чланова Савета Регулаторног тела за електронске медије (РЕМ) и руководства Радио-телевизије Србије (РТС), гашење штампаних медија који промовишу насиље, одузимање националне фреквенције телевизијама Пинк и Хепи…

Такође, тражи се и смена министра унутрашњих послова Братисалава Гашића и директора Безбедносно информативне агенције (БИА) Александра Вулина.