Прочитај ми чланак

Кад стиже финални извештај о изборима у Србији који су написали страни посматрачи

0

Коначни извештај мисије ОДИР-а, која је посматрала изборе у Србији 17.децембра највероватније ће бити представљен у јавности средином јануара, сазнаје Нова.рс. Као конкретан датум помиње се 15. јануар, а према речима европосланика Клемена Грошеља постоји могућност да финални извештај ОДИР-а буде и на седници Европског парламента.

Мисија ОДИР-а, односно посматрачка мисија Канцеларије ОЕБС за демократске институције и људска права, већ је у свом прелиминарном извештају забележила је да су примећени чести случајеви групног гласања, недозвољено праћење излазности бирача, те фотографисање гласачких листића.

Још крајем децембра најављено је да ће у року од три месеца бити донет коначни извештај, а како Нова сазнаје, финални извештај ОДИР-а могао би се усвоји већ 15. јануара.

Европосланик Клемен Грошељ, који је био и шеф посматрачке мисије ЕП на изборима истиче за Нову да је могуће да ће финални извештај бити донет већ 15. јануара.

“Када смо причали о томе, било је говора да ће бити око 15.јануара. Највероватније ће бити у том периоду, а сасвим сигурно до краја јануара. Не верујем да ће бити неких изненађења, али ту може бити и одређених дипломатских игара због чега ће бити померен, али не верујем да ће се то десити”, прича Грошељ за Нову.

Он верује да коначни извештај неће бити блажи у односу на прелиминарни, нити да ће бити значајних одступања.

“Мање више, оно што је било у прелиминарном извештају, остаће и завршном. Могло би да буде договора да се финални извештај нађе и на седници Европског парламента у Стразбуру, то не бих искључио као могућност”, закључује Грошељ.

Међународна посматрачка мисија, коју чине представници ОДИХР, Парламентарне Скупштине ОЕБС-а, Парламентарне скупштине Савета Европе и Европског парламента, надгледала је гласање на парламентарним, не и локалним, изборима у Србији.

Шеф мисије ОДИР-а Алберт Јонсон рекао је да раније за Глас Америке да задатак посматрачке мисије ОДИР-а није био да оцењује да ли су избори били слободни и поштени, нити нити да препоручује понављање гласања.

Са друге стране, та посматрачка мисија констатовала је да су изборни услови били неравноправни за све учеснике и забележила нерегуларности на сам дан гласања.

То су оценили и домаћи посматрачи, конкретно посматрачка мисија ЦРТА. Они су документовали конкретне наводе и податке да је дошло до озбиљног нарушавања изборног процеса, што је пресудно утицало на резултате избора у Београду.

Уједно, председник Србије и најмоћнији човек СНС Александар Вучић оценио је да су избори били међу “најчистији у последњих неколико циклуса” и да неће бити никакве међународне истраге.