• Почетна
  • ПОЧЕТНА
  • Актуелно
  • Кацин: Дачић веома јасно дао опцију за север унутар граница Космета „по моделу Републике Српске”
Прочитај ми чланак

Кацин: Дачић веома јасно дао опцију за север унутар граница Космета „по моделу Републике Српске”

0

Извстилац Европског парламента (ЕП) за Србију Јелко Кацин поздравио је данас изјаву премијера Републике Србије Ивице Дачића који је потврдио наводе србских медија према којима платформа о решењу питања Космета треба да буде по „моделу Републике Српске“, извештава новинар агенције Анадолија (АА).

„Дачић у начелу поручује да север Космета може бити саставни део Космета, а све остало су детаљи, и то је ствар преговора. Ја смислим да ће се ускоро веома брзо развити модалитети који би били прихватљиви за обе стране. Али, то да је Дачић веома јасно дао опцију унутар граница Космета ја разумем као значајан корак даље“, казао је Кацин за агенцију Анадолија (АА).

На питање да ли је то Дачићево признање Косова „на мала врата“, те излазна стратегија врха Србије пред домаћом јавношћу, Кацин је одговорио негативно.

„Не мислим да је то признање Косова. То је више признање зрелости и окренутости будућности, као и жеље да се нађу модалитети који би омогућавали Србима на северу да размишљају о својој будућност у социјалном, економском и политичком смислу“, тврди Кацин.

Упитан да ли је „модел Републике Српске“ прихватљив и за Европску унију (ЕУ), а с обзиром на проблеме који постоје у Босни и Херцеговини због двоетнитетске поделе, Кацин није желио додатно да коментарише.

„Деловање ентитета у Босни и Херцеговини зависи од кадровских решења која тамо постоје. За нормалне људе увиек има простора за договор и позитивну енергију. Ако је неко негативан, ако искоришћава то како би спречио било какав помак даље, онда је то нешто сасвим друго. А ја не бих желео вући паралеле између кадровских решења у БиХ и онога што још немамо на Космету у овом тренутку. Понављам, поздрављам приступ и покушај да се расправља шта би север Космета, а унутар Космета, морао да добије да би овај систем прорадио“, закључио је Кацин.