Прочитај ми чланак

ЈЕРЕМИЋ: Идем у Вашингтон да отклоним опасност да САД спрече промену власти

0

Председавајући Савеза за Србију (СзС) Вук Јеремић најавио је да ће следеће недеље започети званичну посетиту Вашингтону како би "отклонио опасност" да Америка спречи промену власти у Србији, јер очекује да Косово постане чланица Уједињених нација до краја године. Рекао је и да се не зна тачан број грађана који су потписали Споразум са народом.

Јеремић је на последњем обраћању новинарима у капацитету председавајућег СзС, на којој је и представио шта је СзС урадио у последњих месец дана, казао да САД неће променити свој став по питању независности Косова, али и да оне не подржавају бојкот институција и избора које спроводи и најављује Савез.

„То су две тачке по којима СзС има супротан став, зато идем да представим ситуацију из нашег угла, да отклоним опасност да се САД не постави тако да спречи промене у Србији, како би Косово добило столицу у УН до краја године“, рекао је Јеремић новинарима.

Он је оценио и да посета Вашингтону неће бити лака, јер „САД рачуна на Вучића“, што се, према његовим речима, закључује и из два писма које је амерички председник Доналд Трамп послао српском председнику.

Јеремић је казао да се СзС залаже за решење питања Косова у складу са Уставом и резолуцијом 1244 Савета безбедности УН. „Противимо се и наставићемо да се противимо чланству Косова у УН и све док је Народна странка у Савезу, ми своју политику по питању Косова нећемо мењати“.

Он је казао и да је однос према Косову одредјен и у Споразуму са народом, за који је навео да је требало и раније да буде написан и понудјен градјанима.

Према његовим речима, Споразум је мост измедју „пробудјене енергије градјана и политичких ставова и идеја“, који је до сада потписало више хиљада људи, а који ће од понедељка градјани моћи и електронски да потпишу.

Јеремић је казао да се градјански протести тренутно одржавају у више од 80 градова и да су „својим обимом и капацитетом превазишли било коју политичку структуру“.

Поводом критика на садржај говора на протестима, Јерремић је поручио да СзС нема намеру да цензурише говорнике.

Не знамо прецизно колико је грађана потписало Споразум са народом

Лидер Народне странке и један од оснивача Савеза за Србију рекао је и да су првог дана Споразум са народом потписале десетине хиљада грађана и да је више стотина хиљада уговора послато на потписивање у градове широм земље. али да се не зна тачан број до сада потписаних уговора.

Он је најавио да ће од следеће недеље споразум бити могуће потписати и у електронској форми.

“Протести су се проширили, иако то нису протести СзС, ми смо блиско сарађивали и пружали подску”, додао је он.

Највећу пажњу посветио дипломатској активности Савеза, тј ангажовању са међународном заједницом, где су формирали заједничку позицију опозиције, што пре СзС није постојало.

Он је казао да ће у Америци имати сусрете у Стејт департменту и Конгресу.

                          ПОМОЗИТЕ РАД СРБИН.ИНФО ДИНАРСКОМ УПЛАТОМ – КЛИКНИТЕ ОВДЕ!