Прочитај ми чланак

ИЗЕТБЕГОВИЋ: Нека Хрвати не спомињу трећи ентитет – и Херцег-Босна им се обила …

0

ЗАГРЕБАЧКОМ „ГЛОБУСУ“ ОБЈАСНИО ЗАШТО СУ БОШЊАЦИ ПРОТИВ БИХ КАО ТРОЈНЕ ФЕДЕРАЦИЈЕ

БОШЊАЧКИ члан Председништва Босне и Херцеговине Бакир Изетбеговић, изјавио је да је „Хрватима најбоље да не спомињу трећи ентитет“, јер су они, како је додао, били највећи губитници „подухвата Херцег-Босне“.

На питање зашто се бошњачка елита противи било каквој варијанти да Хрвати добију своју територијално-политичку јединицу и да БиХ постане федерација три републике, Изетбеговић је казао да је таква могућност испробана насилним покушајем успостављања Херцег-Босне и да је резултат био то да су с тих подручја протерани Бошњаци и Срби те уклоњени трагови њиховог постојања.

„Почело је рушењем православне цркве у Мостару, настављено рушењем дословно свих џамија, а завршено рушењем Старог моста. Порушене су Херцеговина и Средња Босна, дојучерашњи суборци Бошњаци су сатерани у конц-логоре и почињени су невероватни злочини о којима можете прочитати све у пресуди Прлићу и осталима за удружени злочиначки потхват. Хрвати су били највећи губитници тог подухвата, и бројчано и морално. Зато је најбоље и не спомињати ‘трећи ентитет’ или било какве етно-територијалне јединице“, рекао је Изетбеговић за загребачки недељник „Глобус“.

Одговарајући на питање о страховима Хрвата да им Бошњаци не изаберу представника у Председништву БиХ, Изетбеговић је казао да се према Уставу БиХ у Председништво БиХ из Федерације директно бирају један Бошњак и један Хрват, али нигде не стоји то да Хрвати бирају Хрвата, а Бошњаци Бошњака.

„Таква одредба би била у супротности са свим међународним и европским изборним стандардима“, оценио је Изетбеговић.