Прочитај ми чланак

ИЗЕТБЕГОВИЋ: Додик може понијети оно што му, одлазећи из земље, буде на ђоновима!

0

bakir_izetbegovic_0
Бранићемо јединство ове земље, казао је у интервјуу за Анадолу Агенцy (АА) члан Предсједништва Босне и Херцеговине Бакир Изетбеговић.

То је рекао коментаришући чињеницу да се и у БиХ, али и региону, послије таласа демонстрација које су кулминирале насиљем и спаљивањем зграда институција у Сарајеву, Тузли, Зеници и Мостару све чешће намеће питање будућности ове земље. Штавише, у политичким круговима у Сарајеву се проширила вијест да је непосредно након демонстрација један високи званичник Европске уније (ЕУ) контактирао Изетбеговића и тражио од њега да прихвати рјешења која воде успостављању трећег ентитета за Хрвате у БиХ. Међутим, Изетбеговић то одлучно негира.

„На мене нису вршени никакви притисци, ни директни, ни индиректни. Нити наговијештени. Јако је добро познато какав је мој став. Ми ћемо прво бранити јединство ове земље, па све остало. Да БиХ остане цјеловита“, рекао је Изетбеговић за АА.

Коментаришући поруке предсједника Републике Српске Милорада Додика из Београда како БиХ клизи ка распаду, те да ће, када се међународна заједница замори ситуацијом у БиХ, бити битно само оно што функционише, а у овом тренутку то је само РС, Изетбеговић је био недвосмислен:

„Неће се одавде изнијети педља ове земље у којој су патриоти прошли такве патње; имамо 500 масовних јама, Сребреница, Томашица… Може понијети оно што му, одлазећи из земље, буде на ђоновима. Толико може изнијети. Знају то странци, знају то сви у овој земљи. Није истина да не раде институције, ова институција данас ради. Спаљена су само врата. То су мали проблеми, институције ће наставити да раде, ми ћемо одбранити ове институције како знамо и умијемо. Одбранићемо јединство ове земље, а онда ћемо радити на ономе што је дефинитивно рјешење. Потребно је више правде, више посла, више ангажмана за младе.“

Protests in Bosnia
Не требају нам стране трупе

Осврћући се на став високог представника у БиХ Валентина Инцка о потреби повећања трупа ЕУФОР-а уколико ситуација у БиХ ескалира, Изетбеговић је одговорио прецизно.

„Не требају нама никакве трупе. Али би нам нешто опреме за полицију добродошло. Поломљени су неки штитови, неке кациге, избачен је из строја дио полиције. Треба да се допуни опрема, екипирају полицајци, имамо довољно људи. Ако неки неће или не смију, стаће у ред они којих хоће и смију. Има довољно патриота у земљи да одбране институције. А пријатељи би нам могли помоћи. Људи нам не требају долазити“, поручио је Изетбеговић.

Објашњава да иза посљедњих догађаја у Босни и Херцеговини, прије свега, стоји једно оправдано незадовољство народа у БиХ.

„Дио народа има посао, зна ујутро шта ће са собом, зна да ће првог у мјесецу добити какву-такву плату и пензију. И има друга, скоро половина народа, која не зна. То стање јако дуго траје. Политичари својим упорним препиркама, кавгама, кваре атмосферу у земљи, свађају народ, медији у томе помажу, одбијају се инвестиције, не можемо привући довољно иностраног капитала…

У том читавом стању, као што рекох, неки су се снашли, неки могу како-тако да живе, неки добро живе, неки живе јако добро. А огромна маса народа јако лоше живи. Има гладног народа! Преко пола младих људи који су завршили факултете и школе нема запослења. Млади људи су помало склони бунту и кад им је све у животу у реду, а камоли кад годинама трпе овако стање. Ми смо једна нација која је прошла кроз тешка ратна искушења и мене чуди да до овог није дошло и раније“, навео је Изетбеговић.

Међутим, члан Предсједништва БиХ је увјерен да је накнадно „тај социјални бунт злоупотријебљен“.

„Мислим да су хулигани у једном моменту преотели демонстрације које су кренуле с оправданим разлозима. Онда смо присуствовали сценама гдје су ти људи који су дошли пред институције да траже правду били зачуђени оним што се дешава. Ту је почела да се показује организација. То су неки користили да прикупе политичке поене, да направе нереде. Дешава се то само на територијима на којима су Бошњаци. Мада у РС Срби лошије живе него Бошњаци у ФБиХ. То се дешава само гдје смо ми“, сматра Изетбеговић, вјерујући да се убрзо почела „примјећивати физиономија једног пројекта“.

fahrudin_xl
Улога министра безбједности

Према његовим ријечима, почиње се користити та негативна енергија да се усмјери у рушење власти и институција.

„Ту видимо чудна понашања људи у власти. Ми у овом часу не знамо шта је министар безбједности (Фахрудин Радончић) у овој земљи. Он је један богаташ који прича против богаташа, он је дио власти, у овом часу најодговорније власти у земљи у којој нема сигурности, али он потпирује сукобе. Он говори да демонстранти имају право, да полиција не треба да користи силу. Дакле, он је човјек који је имао неке везе с криминалцима, а у исто вријеме прича против криминалаца!“, рекао је Изетбеговић и додао:

„Не можемо да докучимо шта је он – предсједник је странке чији чланови потпирује ове демонстрације, власник је ‘Дневног аваза’, један богаташ који има торњеве… Сигурно је он човјек који не може рећи да му није ваљало у овој држави у ових 15 година, јер је успио да акумулира богатство и власт. Истовремено, дужан је да штити објекте и лица, то је директна одговорност министра безбједности, дакле, да координише рад полицијских тијела. Ово стање је било као да је неко испустио полуге. Једна шутња, пасивност полиције. Осјећали су се пасивизирано, дестимулисано, обесхрабрено људи у полицији. Јер, она нема главу или та глава даје импулсе који су контрадикторни и негативни“.

tuzla-protest-radnici-foto-tanjug-1391696166-440987
Пита се да ли је ово случајно

„Ако крену проблеми, сигурно ће прискочити сви да из тог извуку неки профит или да остваре неке циљеве. Бошњаци су везивно ткиво БиХ. Цемент ове земље. Бошњаци држе ову земљу на окупу, са још нешто патриота. Ако то везивно ткиво почне унутар себе да се дроби, да има унутрашњих конфликта, онда се остварују шансе и апетити оних који имају сепаратистичке планове. Вјероватно се радило на томе да се начне то ткиво, да се отвори унутрашњи сукоб, нека пукотина нађе. А онда се, кад је кренуло са социјалним бунтом, то користило и усмјеравало“, став је Изетбеговића.

Напомиње да је ово је вријеме истине.

„Гледам ових дана лица неких људи. Знаћемо тачно ко ће бранити ову земљу, ко смије, чији су какви планови. Чудна су понашања људи у систему који се требају бавити сигурношћу ове земље. Још ће се те ствари рашчишћивати. То је можда добро у овом злу. Што ћемо видјети лица, што ћемо се раздвојити, видјећемо ко је заиста пријатељ ове земље, а ко је пријатељ само себи и ко какве планове има. Оно што има патриота, политичара у овој земљи, има да се опамети да брже раде, да мисле мање о себи, а више о народу, иначе ће их овај цунами помести. Многи ће отићи. А оно што остане има да брине о народу“, рекао је.

Многи каријеристи, политичари, који су сматрали за готово да ће неке странке побиједити неће смјети да изађу на изборе него ће пружити шансу младима, људима које народ воли. Вјерује да „можемо неке ствари поправити кроз ову кризу“.

На питање да ли све ово значи да је посриједи био државни удар, како је су оцијенили поједини аналитичари, Изетбеговић није могао одговорити прецизно.

„Преплићу се ту намјере. Мислим да је била намјера испочетка сасвим оправдана. Народ има разлоге да буде незадовољан, има превисоких плата, растрошности, троше се паре без потребе, дио народа је гладан. Онда индоленција, спорост политичара, они су се снашли, не брину се, администрација се понаша као да су газде у земљи, а не слуге народа. Дакле, понављам, било је свих тих разлога. А онда су почеле чудне ствари да се дешавају. Неко координира хулигане, доноси им аутомобилима камење, доноси бензин, видимо да су на вези, да имају шефове који су у позадини. Све је то полиција препознала“, говори Изетбеговић.

Надаље, објашњава да се тада „почела препознавати физиономија плана који још није потпуно јасан“.

„Међутим, ако у вријеме преговора ‘Сејдић-Финци’, ако у вријеме потребе реформи неко из РС говори како је ФБиХ гори дио БиХ, како неће да живе са нама, како ће гледати да се отцијепе, ако неко подржава хрватске странке да траже некакав трећи ентитет и федерализацију БиХ, па онда видимо како Додик одлази у Београд, а неки хрватски лидери у Мостар долазе истог дана, почињу да се назиру физиономије!

Ја се надам да ће Бошњаци то препознати. Прво да ће бранити своје институције, државу, оно што су одбранили и прије 20 година, а затим и краткорочно и дугорочно да ће се направити брзе мјере да се сиромаштво смањи, а затим дугорочно остаје да се заиста убрзано запошљавају људи у БиХ“, одлучан је члан Предсједништва БиХ.

DavutogluD657C6704_mw1024_n_s
Очекује и од муслимана из свијета да ураде оно што су урадили Турци

Упитан шта очекује од Републике Турске у овом тешком тренутку за његову земљу, Изетбеговић је рекао како „ми очекујемо од пријатеља и браће у Турској да помажу јединство БиХ“. Казао је да је током драматичних догађаја био на вези с министром вањских послова Турске Ахметом Давутоглуом.

„Треба да чувају јединство ове земље… Али на свој мудар начин, да не помажу само једну страну. Турци и њихова влада редовно помажу БиХ, цијелу бх. нацију, не само Бошњаке, већ и сваког грађанина. Ако нам је ко помогао у овој ситуацији, то је била Турска. Ми смо кроз турски кредит запослили у претходној години 1.740 особа, имплементацијом кредита. То је пут. Турска дипломатија је јака, имају добре везе у Загребу и у Београду. Јако су инволвирани, знају ситуацију, турски амбасадор је врло активан, ТИКА такође, то је једна страна проблема“, говори Изетбеговић и додаје:

„Мислим да би уопште муслимани, не само Турци, већ и Арапи, да би требали помоћи запошљавање у БиХ, да ријешимо ово питање на једној дужој стази изналаска 100.000 нових радних мјеста у БиХ. То је то што би смањило тензије, помогло да се људи запосле, забаве послом. Они који не могу отићи у фабрику, отићи ће на улицу. У најмању руку ће се окупити и гледати шта ради група хулигани.“

Говорећи о будућности БиХ, он је рекао да Европа може БиХ помоћи „спуштајући летвицу земљи-паћеници којој је наметнут један ненормалан систем у Дејтону“.

„Они нам задају овакве ствари као случај ‘Сејдић-Финци’. Они су читав Дејтон засновали на односу етничких група, па рекли – сад морате дати право и осталима. На три столице морају сјести четворица. Хрвати се боје да ће изгубити своју столицу. Постављају нам немогуће услове у правилима игре које су они измислили. Од њих очекујемо да направе посебан приступ према БиХ. Ова земља је била уједињена, мултиетничка, функционисала прије уједињавања Европе, кад су имали стогодишње ратове. Овдје су били хришћани, муслимани, Јевреји, помагали једни другима и живјели ко праве комшије. Град Сарајево је имао воду прије 500 година…

Зашто остављају једну земљу која може бити симбол, којој треба помоћи да успостави наново суживот, да поново успостави оно чему Европа тежи у задњих 50 година након силних ратова. Зашто подизати летвицу. Умјесто да кажу, хајде на учинимо нешто за земљу која је симбол, да докажемо да људи мору да живе заједно, а не да се морају разићи ко зараћена племена сваки у свој тор, ентитет.“

zgrada-vlade- i arhiva plamen-bih index
Порука грађанима

Изетбеговић, је на крају, упутио поруку грађанима БиХ.

„Грађани су у праву, дефинитивно. Диљем БиХ, не само у бошњачком корпусу, грађани су се раздвојили на оне који су се снашли и на оне који се нису снашли. Ови који су се снашли морају помоћи другима. Не можемо имати нацију у којој једни знају шта ће бити с њима и њиховом дјецом и половину која то не зна. Морамо подијелити и богатство и сиромаштво и шансе у овој земљи. Нема високих плата, растрошности, треба бринути о нацији. То је једино. У праву су. Али требају склонити политичаре. Покушаћемо с ванредним политичарима, нека изаберу оне за које сматрају да су бољи, нека не руше институције, зграде, нека не руше државу. Држава је као кућа, немојте запалити кућу у којој живите, чувајте кућу. А онда ћемо у тој кући видјети ко је домаћин, ко је бољи домаћин, подијелити једнаке могућности. Прије свега, чувајте кућу“, поручио је Изетбеговић у интервјуу за АА.

(Независне новине/Анадолија)