Прочитај ми чланак

Издајник Вучић наредио: Србија синоћ гласала за резолуцију УН којом осуђује Русију

0

Генерална скупштина Уједињених нација је вечерас великом већином усвојила резолуцију којом се осуђује Русије због одлуке да припоји четири украјинске области на основу резултата референдума, одржаних у ратним условима а без присуства избеглог становништва, јављају светски медији.

Како јавља Си-Ен-Ен (ЦНН), за резолуцију коју су предложиле западне земље а којом се анексија Херсонске, Запорошке, Доњецке и Луганске области проглашава илегалном, гласале су 143 земље. Пет земаља било је против, а од гласања се уздржало 35 земаља.

Међу државама које су подржале резолуцију је и Србија.

Против резолуције гласале су Северна Кореја, Белорусија, Никарагва, Сирија и Русија.

Међу земљама које су се удржале од гласања су Кина, Индија, Казахстан, Јерменија, Киригистан, Таџикистан, Узбекистан, Монголија, Пакистан, Куба и бројне афричке земље, међу којима и Јужна Африка.

Председник Украјине Володимир Зеленски је у свом твиту назвао резолуцију „историјском“, и захвалио се државама које су је подржале.

Резолуцијом се тражи од Москве да сместа одустане од анексија и да повуче трупе на територију унутар међународно признатих граница Русије.

Ово је четврта резолуција Генералне скупштине УН од почетка рата у Украјини којом се Русија осуђује због инвазије на ту земљу.