Прочитај ми чланак

Избори, референдум или нешто треће

0
© АФП 2015/ АНДРЕЈ ИСАКОВИЋ

© АФП 2015/ АНДРЕЈ ИСАКОВИЋ

Ни трећи дан од када се прашина подигла у вези са нацртом преговарачке платформе Европске уније за поглавље 35 у Београду није донео смиривање страсти нити коначан одговор како ће се Београд поставити у садашњим околностима – да ли ће се у светлу захтева из Брисела који се односе на Косово определити за изборе, референдум, или покушај да се дипломатским путем поправи понуђена платформа. За то време у Београду јачају политички гласови који кажу како је реч о уцени из ЕУ и да је тренутак када треба прекинути евроинтеграције.

И док се премијер после сусрета са дипломатама квинте и немачким новинарима није јавно оглашавао Томислав Николић није пропустио прилику да каже како га последњи папир из ЕУ подсећа на ултиматум Аустроугарске из 1914. и дода: „Ако је цена да признамо независност Косова, ја сам против тога да будемо у Европској унији”.

Наш извор близак бриселским дипломатским круговима преноси и да је приликом разговора са немачким новинарима, за разлику од председника који је користио „оштрију реторику”, премијер „био разуман, у складу са оним што јесте, имајући у виду да је реч о преговарачкој позицији”.

Разлику између Вучићевог и Николићевог односа према бриселској платформи за поглавље 35 на посредан начин потенцира и амбасада САД.

Тако је америчка амбасада јуче саопштила да Вашингтон поздравља посвећеност премијера Александра Вучића европским интеграцијама и да подржавају „дијалог Србије са Косовом” који укључује сложена и тешка питања о којима је постигнут значајан напредак. „Ми због тога позивамо све стране да се усредсреде на суштину спорних питања, као што су настојања Косова да се придружи Унеску, избегавајући и провокативан приступ који затвара све путеве сарадње”, навела је амбасада САД у Београду.

Према нашем извору, актуелни неспоразум између Србије и ЕУ „није ништа необично, изузев што је била јака реакција српске стране”. Јер, у преговарачкој платформи за поглавље 35 ЕУ „апсолутно нема ничега новог што није испреговарано, а да ли је било неког петљања са терминологијом – то је друга ствар”.

Подсећа и да ће Србија имати своју преговарачку позицију, ЕУ своју и да ће се у неком тренутку те позиције приближавати, јер ће се на крају састављати заједничка позиција. Уосталом, слична ситуација, мање или више, биће, како каже, и у вези са отварањем сваког од 35 преговарачких поглавља. Свака страна имаће своје захтеве, а слично ће бити и са амандманима, који ће се појављивати, вероватно, уз свако поглавље и то је „ потпуно нормални део тог процеса”.

Да ли су излаз из овакве ситуације ванредни избори или референдум? Можда ће премијер данас на прослави седмогодишњице оснивања Српске напредне странке наговестити како види расплет .

Кад је реч о ванредним парламентарним изборима, судећи, према јучерашњим изјавама, изгледа да им је Србија ближа него референдуму. Председник Николић је још једном подвукао да ће избори одузети много времена које је сада драгоцено, али и да ће подржати СНС ако до избора дође, а потпредседник СНС Игор Мировић изјавио је, према Танјугу, да изборима као провери легитимитета одређене политике даје предност у односу на референдум.

И Александар Вулин је још једном јуче поновио да су избори много боље решење у овом тренутку: „Референдум је одговор на само једно питање, а наша политичка ситуација је много комплекснија него што је одговор на само једно питање”, каже министар за рад.

И страни експерти су се изјаснили на ову тему. Реформе које предстоје Србији са отварањем преговарачких поглавља биће прилично болне, а ванредни парламентарни избори омогућили би премијеру Србије Александру Вучићу да се у спровођење тих реформи упусти са оснаженим мандатом, изјавио је Тоби Вогел, експерт за Балкан и виши сарадник вашингтонског Савета за политику демократизације.

И његов колега, Данијел Сервер, каже да ЕУ и САД немају никакав проблем са одржавањем ванредних парламентарних избора у Србији све док се поштују демократске процедуре, а уколико они још и консолидују подршку реформама биће поздрављени и у Бриселу и у Вашингтону.

За председника српског огранка Трилатералне комисије Јована Ковачића Србија је на правом путу, влада добро функционише и не види разлог за ванредне парламентарне изборе. „Разумем политичке разлоге, али не видим потребу за одржавањем ванредних парламентарних избора. Александар Вучић је први премијер који је ’ухватио вола за рогове’. Суочио се са огромним проблемима и кренуо да их решава. Не видим да би пријатељи Србије желели да се ту нешто много промени”, истиче Ковачић.

Амбасада САД: Поздрављамо посвећеност председника владе

САД снажно подржавају аспирације Србије да се придружи Европској унији и разумеју напоран рад на спровођењу тешких реформи које су неопходне да се постигне овај циљ, наводи се у саопштењу америчке амбасаде у Београду. „Ми поздрављамо посвећеност председника владе Вучића да се овим путем настави а коју је изразио током састанка са шефом делегације ЕУ и амбасадорима квинте”, навела је амбасада и додала да ће САД наставити да раде са Србијом како би се остварила њена будућност у ЕУ и подржали мир и стабилност у региону.

Извор: Бета / Политика