Прочитај ми чланак

Ивица Дачић: Наредне две недеље важне за решавање косовског проблема

0

Премијер Србије Ивица Дачић, након разговора са замеником помоћника државног секретара Сједињених Америчких Држава Филипом Рикером, изјавио је да стиже подршка америчких инвеститора да улажу у Србију.

Дачић је рекао Б92 да ће стићи најављена подршка Хилари Клинтон да се охрабре амерички инвеститори да улажу у Србију.

 

На састанку с Рикером говорило се о конференцији на којој ће се окупити потенцијални амерички инвеститори, а припреме за ту конференцију почињу следећег месеца.

Главна тема: Косово

Косово је била главна тема разговора, уз поруку да Србија мора да примени договоре из Брисела који су постигнути с Приштином и од тих договора не може да одступи ако жели да уђе у Европску унију.

– Наредне две недеље важне су за решавање косовског проблема и Филип Рикер је још једном поновио да су изузетно позитивни коментари на одлуку Владе Србије да настави дијалог са Приштином уз посредовање ЕУ. У том смислу САД подржавају убрзавање и наставак европских интеграција Србије – рекао је Дачић.

– Али оно што сам у разговору са њим, можда и још важније што смо чули у разговору са италијанским министром одбране (Ђампаолом ди Паолом), који је данас у име Владе Италије нама овде рекао да Србија мора да учини нешто да помогне својим пријатељима како би јој онда они помогли – рекао је Дачић.

„Ко ће да посредује између Милановића и мене?“

На састанку Дачића и Рикера било је речи и о односима у региону након појединих пресуда Хашког трибунала, посебно о регионалној сарадњи Србије и Хрватске.

Дачић је рекао да „не смемо дозволити да тај лед у односима постаје све дебљи и да треба наћи решење за неку врсту нормализације односа са Хрватском.

– Знате, Хашим Тачи је пре прошлог састанка у Бриселу био у Загребу на састанку са хрватским премијером Зораном Милановићем, који се понудио да посредује у дијалогу између Тачија и мене. Ја се само питам, а ко ће да посредује у дијалогу између мене и Милановића? Ја тај дијалог предлажем и тражим већ неколико месеци, али одговора нема. Они једноставно нису превише заинтересовани, а ако они нису превише заинтересовани, онда нисам ни ја – рекао је Дачић.

Позитиван развој односа са САД

Након састанка Дачића и Рикера издато је саопштење Владе Србије, у којем је наведено да су српски и амерички званичник позитивно оценили развој билатералних односа две земље.

На састанку је наглашено да наставак дијалога између Београда и Приштине доприноси стабилизовању ситуације и приближавању Србије Европској унији. Како се наводи у саопштењу, Дачић и Рикер су оценили да је дијалог једини пут за успостављање трајне стабилности и да је циљ постизање заједничких и праведних решења.

„Разматране су могућности унапређивања економске сарадње две земље како би се брже превазишле економске тешкоће у којима се Србија налази. САД подржавају Србију на европском путу и сматрају је важним партнером у региону“, речено је на састанку.

(Блиц)