Прочитај ми чланак

ИСПРЕД СКУПШТИНЕ ГРАДА ЗАВРШЕН ПРОТЕСТ: 13. априла сви у Београд Вучић је готов

0

Под паролом "Готов си" завршен је опозициони скуп испред спред Скупштине Београда са најавом да ће 13. априла бити организован велики опозициони скуп са циљем да дође до смене режима Александра Вучића.

Протестна колона стигла је до платоа испред Старог двора, где окупљени узвикују: „Весичу, лопове“, „Вучићу, лечи се“ и „Вучићу, готов си“…

Окупљенима се обраћа председник општине Стари град Марко Бастаћ.

Учесници протеста „Један од пет милиона“ уклонили су барикаде из Коларчеве улице и заштитну ограду са Трга Републике, чија је вишемесечна реконструкција у току, које ће, како су најавили организатори протеста, однети испред Скупштине града Београда.

На челу протестне колоне су транспарент „Један од пет милиона“ и камион са озвучењем, а одмах иза су лидери Савеза за Србију Драган Ђилас, Бошко Обрадовић, Борко Стефановић, Јанко Веселиновић и Никола Јовановић, који носе делове металне ограде којима је била затворена Коларчева улица у којој се одвијају радови на другој фази реконструкције Трга Републике.

Организатори протеста су најавили да ће протетсна колона наставити пут Скупштине града, где ће оставити ограде које су уклонили са Трга. Организатори протеста су позвали присутне да ништа не руше, већ само да само елементе металне ограде понесу ка Скупштини града.

Колона је улицама Кнеза Милоша и краља Милана стигла до Теразија, а успут су скидали заштитне ограде постављене због радова у центру града.

Да протестна шетња неће ићи до зграде ТВ Пинк потврдио је и Драган Ђилас.

– Нећемо да учествујемо у његовој фарми коју је припремио. Ићи ћемо горе кад дође слобода и Пинк изгуби националну фреквенцију. Не желимо да ризикујемо животе људи – рекао је Ђилас

Окупљенима се на протесту „Један од пет милиона“ обратио Бранислав Лечић изненадивши све- Неће бити протеста испред ТВ Пинка јер је то била клопка за режим Александра Вучића и Жељка Митровића.

Глумац и функционер ДС-а Бранислав Лечић изјавио је на протесту „Један од пет милиона“ испред зграде Владе Србије да неће бити шетње до ТВ Пинк и да она никада није ни била део плана, јер је власт хтела да је искористи за изазивање инцидената. Уместо тога, протестна колона кренула је ка Тргу Републике и платоу испред Филозофског факултета.

Лечић је подсетио да су функционери Савеза за Србију пре два дана покушали да у Скупштини града градоначелнику Зорану Радојичићу доставе писмо са захтевом за смену његовог заменика Горана Весића, и да је у року од 15 минута организован контраскуп са присутним екипама свих медија и припремљеним саопштењима.

„Била је то клопка. Ми на такве клопке никада више нећемо наседати“, поручио је Лечић и навео да је план власти био да Бошка Обрадовића прогласе за лидера комплетне опозиције, и да, пошто су му већ налепили етикете „фашисте“ и „љотићевца“, тим речником дисквалификују целу опозицију, а затим тај „ружни језик“ претворе у језик „медија које су окупирали“, како би оправдали примену насиља према учесницима протеста у циљу очувања система.

„Гласно ћу су насмејати Жељку Митровићу – ха, ха, ха, насео си!!! Никада нисмо намеравали да малтретирамо људе да иду два сата до Пинка“, рекао је Лечић и подсетио да је за учеснике протеста на Дедињу већ припремљен „дочек“ са звучницима, транспарентима, „плаћеницима који треба да изазову нереде“, и полицајцима у цивилу.

„Све су наместили да се нити чујемо, нити видимо. Не треба да ми учествујемо у ‘Фарми’, да нас полива говнима, после онога што је Митровић изрекао јавно на Твитеру, природно би било да Вучић одреагује и каже: ‘Ово је језик мржње’, а уместо тога и сам се придружио томе и најавио агресију и насиље“, рекао је Лечић.

Оценио је и да су инциденти испред Скупштине града и вечерашњи „дочек“ испред Пинка са намером организовани како би се спречио велики митинг 13. априла.

„Они су као злоћудни тумор који се метастазом проширио у све, али ми имамо антибиотик, и 13. априла ћемо саопштити како је састављен и која је терапија тог антибиотика. Интелигенција ће победити, а не примитивизам и подлост. Нећемо ускочити у замке“, поручио је он.

Испред Пинка су нешто пре 18 сати већ били лидери Савеза за Србију, и положили венац са фотографијом једног од лидера косовских Срба Оливера Ивановића и поруком „Сазнаћемо ко те је нанишанио спотом на Пинку. Обећавамо“.

„Знају и диктатор Вучић и његов мегафон Митровић да ће морати да одговоре на питање ко је платио емитовање спота који је нанишанио на Оливера Ивановића пре него што су га убили. На том венцу пише да ћемо наћи налогодавца тог спота, претече убиства! Сви ћете проћи са казном, свако ко је кршио закон биће кажњен, будите сигурни“, казао је Лечић на протесту.

Поручио је Жељку Митровићу и да сваки дан чека 6. октобар, јер ће, када тај дан дође, његова телевизија остати без фреквенције. „А ми нећемо доћи испред Пинка да рушимо, већ да прославимо“, додао је он.

Лечић је казао и да су градске власти затворили и оградили „трг слободе“, како је назвао плато испред Филозофског факултета где су претходних недеља почињали протести, и позвао је грађане да крену у протестну шетњу ка платоу и „рашлисте трг слободе“.

Протесту се прикључила и већа група студената која је пешке дошла од Студентског града на Новом Београду.

Организатори протеста позвали су све грађане да вечерас прате упутства редара и да се суздрже од увредљивих коментара, како због своје, тако и због безбедности свих окупљених.

Како су почели протести

Подсетимо, први грађански протест одржан је 30. новембра у Крушевцу, неколико дана након што је лидер Левице Србије Борко Стефановић нападнут пре одржавања трибине у том граду.

Дан након напада, Стефановић је на конференцији за новинаре показао своју кошуљу окрвављену у поменутом нападу, па је прва протестна у Крушевцу одржана управо под називом „Стоп крвавим кошуљама“.

Недељу дана касније, 8. децембра, шетња је по први пут организована и у Београду. Од тада, грађани сваке суботе шетају централним градским улицама, а једини изузетак је био 16. јануар, среда, када је, на годишњицу убиства организована шетња за Оливера Ивановића. Окупљени су тада у тишини прошетали до Храма Светог Саве, где су запалили свеће.

На самом почетку, и протест у Београду носио је назив „Стоп крвавим кошуљама“ да би након неколико шетњи главна парола постала „1 од 5 милиона“.

                  ПОМОЗИТЕ РАД СРБИН.ИНФО ДИНАРСКОМ УПЛАТОМ – КЛИКНИТЕ ОВДЕ!