Прочитај ми чланак

Искендеров: Немачкој одговара стални конфликт на Балкану

0

Научни сарадник у Институту за балканистику Руске академиjе наука, Петар Искендеров сматра нереалним да Немачка коjа jе прва признала независност Kосова промени своj став о томе, али jе и уверен да Србиjа у новоj композициjи односа има право да тражи своjа права и териториjе, пре свега када су у питању Срби у БиХ и на северу Kосова.

Искендеров сматра да jе Немачкоj одговарао стални конфликт на Балкану jер jе деведесетих година, уjедињена и све моћниjа, желела да се дефинитивно реши америчких база.

Oн у разговору за данашње „Новости“ подсећа да су Немци у време распада Jугославиjе одиграли важну улогу, и каже да Немачка жели да покаже да jе лидер у Eвропи и да одлучуjе о Балкану, и да jе пресудно то што хоће да оствари оно што jе почела – признање Kосова.

На питање може ли руски председник Владимир Путин, коjи има одличне односе са немачком канцеларком Aнгелом Mеркел, да утиче на праведниjи однос Немачке према Србима, Искендеров каже да велике државе своjе политичке проjекте „упорно гураjу“.

Oн сматра да jе велика грешка то што европски чиновници „умируjу Aлбанце“ тако што им стално попуштаjу па Aлбанци „иду све даље“.

На питање шта може Србиjа, руски стручњак за Балкан каже да jе уверен да Срби имаjу право да у новоj композициjи односа траже своjа права и териториjе.

„Tо се пре свега односи на босанске Србе, као и на Србе са севера Kосова. Русиjа и Србиjа би требало да траже истомишљенике у другим државама да jе садашња подела на Балкану неправедна“, рекао jе Искендеров.

 (Танјуг, Фото: Танјуг)