Прочитај ми чланак

Игор Лукшић: Црна Гора иде у НАТО

0

crna-gora-NATO

Подгорица — Потпредседник Владе Црне Горе и шеф дипломатије Игор Лукшић изјавио је данас да та држава има највише шанси да постане прва наредна пуноправна чланица НАТО-а.

Он је рекао да не зависи само од Црне Горе када ће добити позивницу за чланство, већ и од опредељења чланица НАТО-а за даље проширење тог савеза.

„Уколико земље чланице НАТО буду спремне за даље проширење и то буде тема на септембарском самиту, онда сам сигуран да се можемо надати добрим вестима. То је двострани процес. С једне стране, наше обавезе и, с друге, спремност Алијансе за даље проширење, имајући у виду њене стратешке одреднице. Ако говоримо о могућим кандидатима, онда је извесно да Црна Гора има највише шанси“, казао је Лукшић.

Он је Радију Црне Горе рекао да неутралност државе захтева више финансијских издвајања него чланство у НАТО-у.

Лукшић је истакао да би чланство у Алијанси додатно допринело реализацији циљева Црне Горе који се тичу европске интеграције.

Црна Гора се тренутно налази у Акционом плану за чланство (МАП), који се сматра предворјем пуноправног чланства у НАТО-у.

Самит Алијансе биће одржан у септембру ове године у Великој Британији, а црногорски званичници раније су изразили очекивање да би та држава на том скупу могла да добије позив за чланство.

Већина грађана Црне Горе, према последњем истраживању јавног мњења, противи се уласку те државе у НАТО.

(Танјуг)