Прочитај ми чланак

Хрватске странке прикупљају поене: Пуна уста Срба и Србије!

0

nemanja-relic

Како се све више заоштравају политичке прилике у Хрватској, политичари, од левице до деснице, имају све пунија уста помињања Србије. Најчешће у негативном смислу, као што је то у четвртак у Сабору учинио и министар управе Арсен Баук, током представљања новог закона о животном партнерству истополних бракова. „Наша је намера била да Хрватска треба да буде у друштву Француске и Холандије, а не Србије и Белорусије“, рекао је министар Баук.

Топовска паљба хадезеоваца са њихових последњих скупова усмерена против председника Србије Томислава Николића, када су оштро критиковали и посету Весне Пусић Београду, изазвала је негодовање и у самој странци. Замерају Томиславу Карамарку да ловом на вештице и повратком у прошлост, пре свега, кроз ригидну реторику која се огледа и у ставовима према Србији и Србима, највећу опозициону странку помера са десног центра према крајњој десници, а тако више никада неће имати шансу да дођу на власт.

Очигледно је да се политичари, свесни да не могу да покрену земљу, враћају старом, опробаном сценарију да сакупљају политичке поене приказујући Србију у негативном смислу. И то у тренутку док хрватски привредници, међу којима бројни приватници, траже грчевити спас на српском тржишту, инвестирајући у суседну земљу, коју политичари приказују у тако црним тоновима. Не осећају се добро ни Срби у Хрватској, јер све ове реакције хрватских политичара и враћања старих тема на дневни ред, на крају осете на властитој кожи.

 

ОПТУЖБЕ

Крајња хрватска десница оптужује садашњу леву власт да је крива јер води политику приближавања Србима. А Београд, за перјанице хрватске деснице, има „антихрватску и великосрпску политику“.

 

– Срби су дискриминисани од запошљавања, нерешеног питања повратка и стамбеног збрињавања до културних права која се веома селективно примењују. Поново је, уз иницијативу за референдум о ћирилици, у јавну сферу уведен језик деведесетих, који ствара атмосферу страха – каже Немања Релић (НА СЛИЦИ) из Српског демократског форума. Стари речник као да се вратио на хрватску политичку сцену, сада само прилагођен новим приликама.

Кап која прелива чашу свакако је контроверзна Ружа Томашић, која јуриша на други мандат у Европском парламенту, а њена антисрпска реторика биће сигурно и главна платформа у предстојећој кампањи. И док падају речи оптужби, зачудо, мало или слабо се чују речи разума од хрватских бизнисмена који без икаквих проблема послују у Србији. И зарађују тамо велике паре.

(Вечерње новости)