Прочитај ми чланак

„ХР да се суочи са тамном страном, ЕУ им гледа кроз прсте“

0

Београд -- Прилика за нормалније односе пропуштена је када је Хрватска почела процес приступања ЕУ, али је Европа Хрватској прогледала кроз прсте, каже Миодраг Линта.

miodrag-linta_f

„Хрватско друштво мора да се суочи са тамном страном своје историје из деведесетих и успостави исте стандарде према ратним злочинима и жртвама“, каже Линта.

Гостујући у Кажипрсту, он је оценио да хрватске политичке елите не допуштају да се направе отклони од злочина и од усташтва и да се покрену позитивни процеси у односима са Србијом.

„Ми имамо политику поделе жртава, па тако у Хрватској хрватске жртве имају сва права, док се српске једино негирају. Актуелна власт, бивша власт и све бивше власти износе неистине о томе да је Вуковар симбол хрватског страдања и да су Срби извршили агресију. Рат су започеле хрватске паравојне формације по налогу режима Фрање Туђмана“, сматра Линта.

Како је рекао, прилика за дијалог је постојала у претходних 15 година, али је она пропуштена због званичне политике Загреба, али и Брисела.

„Када је Хрватска приступила ЕУ, само неколико месеци касније је започела антисрпска кампања и ломљење табли у Вуковару“, каже он.

На констатацију да је сада 2016. година и да су и од ратова и од приступања ЕУ прошле године, Линта каже да „српска јавност нема проблеме се чињеницама“.

„У српској јавности у великој већини није спорно прихватити чињеницу да су припадници српског народа вршили злочине. Постоји воља да се судски процеси заврше, а у Хрватској нису ни подизане оптужнице“, наводи Линта.

Председник Савеза Срба из региона каже да је први предуслов за сарадњу показивање политичке воље.

„Пре свега две Владе, а затим и судова и тужилаштва. Хрватско тужилаштво то одбија. Ми немамо спремност ни хрватске елите да направи отклон од усташтва, што је највећа љага Хрватске, а не оно каквим га представљају“, каже Линта.

На крају, он каже да су на потезу поново ЕУ и Брисел, а одлуку о додељивању посебног статуса Вуковару назива потенцијално скандалозном.

„Ако је циљ те одлуке да се суспендују законске одредбе које дају права српској заједници у Хрватској, то је скандалозна и антиевропска одлука. А иде се у том правцу“, каже Линта.