Прочитај ми чланак

ХИТ У СКУПШТИНИ: Палма питао Малог шта је то биткоин, чије су то паре!

0

БЕОГРАД - Председник Јединствене Србије Драгана Марковић Палма желео је да сазна нешто више о криптовалутама, па је искористио присуство министра финансија Синише Малог у Скупштини Србије и питао га је, шта је то биткоин, а Мали му је детаљно објаснио како се користе криптовалуте као средство плаћања.

– Желим да вас питам нешто, ја за себе могу да кажем да не знам или да знам шта је биткоин, чије су то паре? Оде се у банку и на личну карту се подигне новац, без да он има неке књиге, без да се плаћа порез“, питао је Марковић.

Foto: Printscreen

Мали је Марковићу најпре објаснио да постоје традиционални и алтернатвини извори финансирања.

„Ако вам треба кредит, ви одете и узмете кредит у банци, имате новац на рачуну то је традиционални начин. Онда имамо оне који су креирали нешто ново, нову валуту, имовину, ново средство плаћања. То су криптовалуте, а биткоин је најпознатији“, рекао је Мали.

Објаснио је да се појавила критична маса која је то прихватила и кренула да прави алтернативе традиционалним изворима финансирања.

Постоје, каже Мали, и приватне и јавне мреже, односно подела на оне валуте које су под контролом свих учесника и оних који су умрежену у једну мрежу.

„Није баш једноставно објаснити, али припада ономе на чије се име и презиме води. Управо закон о дигиталној имовини регулише ту област на начин на који може да се тргује са тим. Не може да се користи дигитална валута или имовина, а да нисте регистровани и да се не зна са колико криптовалута располажете“, рекао је он.

Мали је покушао још једноставније да појасни: Имате сто неких биткоина и хоћете да платите са тим биткоином. Неко то прихвата као начин плаћања, неко не. Са новим законом постоје инстутуције, организације, предузећа која се баве трговином тих биткоина, ви размените биткоине код њих, они то прихватају и вама дају новац.

Мали је рекао да је Предлогом закона о дигиталној имовини желео да Србија не заостаје и да будео део растућег сегмента дигиталне економије како би се младим људима дала могућност да користе нове изворе финансирања и да остану у Србији.