Прочитај ми чланак

Хашки трибунал – 68 Срба, укупно 1165 година затвора

0

hagБеоград — Пресудом против лидера радикала Војислава Шешеља, која ће бити изречена 31. марта, Хашки трибунал се приближава крају свих првостепених суђења.

До сада је у том међународном суду осуђено 90 особа са простора бивше Југославије.

Кадија те тужи, кадија ти суди, по једнима, или суд који је једини могао да донесе какву-такву правду за жртве ратова са простора некадашње СФРЈ, по другима.

После више од две и по деценије Трибунал у Хагу ускоро завршава свој рад. Председник Јуком-а Милан Антонијевић сматра да је само међународни суд могао да донесе осуђујуће пресуде против некада високих званичника са ових простора.

“Велики рад Трибунала на извођењу доказа, сведоцима који су давали своје исказе и то ће заиста бити драгоцено сведочанство свему ономе што се дешавало деведесетих година, ако занемаримо тих неколико пресуда које јесу бациле одређену сенку на рад целог Трибунала”, каже Антонијевић.

Пред Хашким трибуналом укупно је осуђено 90 особа на 1.420 година затвора

– 68 Срба, укупно 1165 година затвора

– 14 Хрвата, 183 године затвора

– Петорица Бошњака, 41 годину затвора

– Двојица Албанаца на 19 година

– Један Македонац на 12 година
Адвокат Драган Палибрк бранио је неколико оптужених за злочине на Косову пред судом у Хагу, а сада га чека одбрана капетана Драгана пред сплитским судом. Он, међутим, сматра да је Трибунал био пристрасан и да пресуде које су тамо донете неће допринети помирењу у региону.

“Квалитет доказа који се користио за једну страну био је по једним аршинима, а квалитет доказа за другу страну по другим. У неким случајевима, као што је рецимо чувени слуцај Анте Готовине иако смо имали транскрипте оних разговора са Бриона све је то веће игнорисало”, истиче Палибрк.

Антонијевић је сагласан да у појединим предметима, попут оног где су судило хрватским генералима, истрага није добро урађена или није било довољно доказа за осуђујућу пресуду, али је ипак оптимиста да се на томе неће стати.

“Постоји одређен притисак и на Хрватску да суђења која се воде пред домаћим правосуђем буду много адекватнија. Видимо да се и пред и на Косову припрема отварање суда који ће се бавити ратним злочинима на неким нижим нивоима”, додаје Антонијевић.

Последње првостепено суђење у Хагу је процес који се води против бившег команданта Војске Републике Српске Ратка Младића, где се пресуда очекује у новембру наредне године.

 

Б92