Прочитај ми чланак

Учесници панела: Хаг био пристрасан и није допринео помирењу

0

zgrada un

(Танјуг)

 

Хашки трибунал није испунио сврху свог постојања, судио је пристрасно и није допринео помирењу у региону, оцена је учесника панела „Правда и помирење“, одржаног у среду у седишту Уједињених нација у оквиру јавне дебате о раду међународних кривичних судова.

Метју Периш, бивши правник саветник међународног супервизора за Брчко, који сада ради као адвокат, критиковао је Хаг, износећи конкретне податке о пресудама у САД и Великој Британији, и поредећи их са Трибуналом.

Он је навео да је осуђен 81 одсто људи који су се пред Хагом изјаснили да нису криви.
Према његовим речима, бројеви су много нижи у правосуђима западних држава, па је тако у Британији само половина осуђена ако се изјаснила да није крива, док је у САД 60 одсто таквих пресуда.

„Лично ме погађа ова прича. Моја супруга је деведесетих живела у градићу у централној БиХ. Једног дана је дошла кући и нашла убијене родитеље. Међутим, убицама никада није суђено, а сви су знали ко су“, испричао је Периш.

„То је образац који се често тамо понављао“, рекао је овај учесник дебате.

Он се, као и неколико других панелиста, осврнуо на суђење лидеру радикала Војиславу Шешељу, запитавши се зашто тај процес траје 10 година.

„Шта год мислили о њему, потребно је да има фер и брзо суђење“, нагласио је Периш.

Мекензи: Оптуживање само српске стране

На скупу је говорио и бивши командант УНПРОФОР-а у БиХ, пензионисани канадски генерал Луис Мекензи, објашњавајући неправедно оптуживање само српске стране за злочине у том рату.

„Мене су на крају оптужили да сам силоватељ, а боље није прошао ни мој наследник из Британије, генерал Мајкл Роуз“, навео је Мекензи.

Канадски генерал је подсетио на речи бившег америчког посредника у преговорима на простору некадашње Југославије Ричарда Холбрука о „недобровољном избацивању“.

„То је користио кад су Срби напуштали неке територије, уместо да каже етничко чишћење“, указао је Мекензи.

Он је подсетио на пример када су 1995. године хрватске снаге напале канадске мировњаке код којих су се склонили Срби, без обзира што су цивили били заштићени међународним конвенцијама.

„Правда је важна, а ако је нема, онда је то контрапродуктивно за помирење“, нагласио је канадски генерал.

Штрбац: Били су у праву

Говорећи о казнама које је изрекао Хашки суд, председник Информационог центра „Веритас“ Саво Штрбац навео је да се на Србе односи 80 одсто свих изречених казни, од чега пет доживотних робија.

„Цео војни и полицијски естаблишмент из Србије, РС и РСК је оптужен, а већина и осуђена. У БиХ је осуђено пар људи за злочине на Србима, у Хрватској и на Косову нико“, казао је Штрбац.

Према његовим речима, иако се не негира да су у „Олуји“ почињени злочини, хрватски генерали Анте Готовина и Младен Маркач нису осуђени по алтернативним видовима одговорности.

„Ја сам прихватио сарадњу са Тужилаштвом, сматрајући да ће се валидна оцена дати тек кад се види однос према српским жртвама. Сарађивао сам са њима од новембра 1994. године. Након свих одлука, једино ми остаје да са пуно горчине признам да су моји сународници били у праву да ће Трибунал делити селективну правду, не руководећи се правом“, закључио је Штрбац.

Представницима више десетина држава обратио се и Џон Лафланд, директор Института за демократију и сарадњу из Париза, који је рекао да би за злочине на простору бивше Југославије требало судити и НАТО.

„За то се не суди, као и за трговину органима, јер је то само врх леденог брега злочина ОВК, а онда би се дошло до пријатељства водећих западних лидера, као што су Медлин Олбрајт и Тони Блер, са вођама ОВК“, навео је Лафланд.

Тематске дебате ће излагањем преосталих панелиста бити настављене данас, када се скуп и завршава.