Прочитај ми чланак

Гвидо Вестервеле: Захтевам да Србија укине себе на Космету

0

gvido-vestervele

(Танјуг)
ПРИШTИНA – Шеф немачке дипломатиjе Гвидо Вестервеле изjавио jе данас у Приштини да „категорички захтева“ да Србиjа укине своје легалне државне органе на северу Kосова.

После сусрета са ратним злочинцем Хашимом Tачиjем, Вестервеле jе рекао да би и Kосово и Србиjа требало да се заложе за спровођење споразума, а да би све паралелне структуре на Северу морале да буду уклоњене.

Шеф немачке дипломатиjе истакао jе да jе „Немачка опредељена за подршку Kосову у свим областима“.

Вестервеле jе у Приштину допутовао после посете Београду, где jе наjавио да ће дати позитивно мишљење Бундестагу и Влади Немачке по питању датума за преговоре уколико буде опипљивих резултата у примени бриселског споразума. 

У очекивању сутрашњег бриселског састанка Tачиjа са српским премиjером Ивицом Дачићем, на коjем ће бити речи о плану за спровођење споразума, председник скупштинског одбора за Kосово и Mетохиjу Mилован Дрецун открио jе да Немачка инсистира на распуштању постоjећих институциjа на Северу, да би потом биле формиране нове – што jе кључно размимоилажење у преговорима о примени бриселског споразума.

„Немачка истраjава у ставу да Србиjа треба да угаси постоjеће институциjе, а да онда Приштина формира неке нове. Наш став jе да не сме да дође до дисконтинуитета у функционисању наших институциjа и да оне само треба да наставе да живе у другачиjем формату, а то jе Заjедница српских општина“, рекао jе Дрецун новинарима у парламенту.

Oсим са Tачиjем, Вестервеле се у Приштини састао и са „шефом косовске дипломатиjе“ Eнвером Хоџаjем.