Прочитај ми чланак

Говедарица: Планирамо да формирамо владу у сенци у РС

0

БАЊАЛУКА - По свему судећи и опозиција би ускоро могла да има своје министре у Републици Српској – и то у још неформираној Влади из сијенке. Вукота Говедарица за сада не открива кад би могао да формира кабинет, ни ко би био евентуални мандатар – али тврди да је идеја да и опозиција, као алтернативу извршној власти, за сваки ресор понуди свог човјека.

govedarica

Тајни план Савеза за промјене открио је током расправе у АТВ-овој емисији “Апостроф”.

“У опозицији се мора видјети. Не мора се то знати, да је то Марко Марковић, али се мора видјети који су то људи који ће сутра заузети одређене секторе и водити.

Дакле, да се види ко је тај који ће водити привреду, ко је тај који ће водити финансије – између три, четири човјека а не да само ми сједимо негдје у кафани и гатамо који ће од њих бити”, казао је Бранислав Божић, дописник НИН-а.

“Најавио сам Владу у сјенци. Формираћемо људе који ће са аспекта струке искључиво говорити о овоме о чему сте ви малоприје говорили”, рекао је Вукота Говедарица, предсједник СДС-а.

У СДС-у не откривају имена евентуалних министара али би се, бар по досадашњем наступу, лако могло закључити ко су кандидати за пољопривреду или, на примјер, здравство. Имена крије и ПДП али кажу да имају кога да прогурају у опозициону владу.

“Ми припремамо једну групу врло стручних младих људи који су се већ доказали у својој струци, који имају довољно знања и искуства али и енергије, што је врло битно – да раде свој посао часно и одговорно. Тешко је сад говорити о именима”, изјавио је Бранислав Бореновић, предсједник ПДП-а.

Влада Српске о најављеној влади у сјенци званично се није оглашавала. У случају да добије опозиционог министра рада као конкуренцију – Миленко Савановић каже да се неће обазирати на његове евентуалне критике.

“Ја то доживљавам као нелегитимно и то није воља народа, и у сваком случају народ на изборима нека да легитимитет оној политици којој вјерује и која му је ближа у реалности живота. Према томе, нећу да се са тим оптерећујем и нити ме то интересује, право да вам кажем”, поручио је Миленко Савановић, министар рада и борачко-инвалидске заштите у Влади РС.

Идеју о алтернативној влади прије неколико година први је пласирао Винко Перић из Српске напредне странке. На сајту његове владе пише да је конституисање у току.