Прочитај ми чланак

Гидеон Грајф: „Геноцид у Сребреници“ треба избрисати из историје – није се догодио

0

„ТАМО НИЈЕ БИЛО ВИШЕ ОД 3.714 БОШЊАЧКИХ ЖРТАВА, АЛИ ГЛАВНО ЈЕ – НИЈЕ БИЛО НАМЕРЕ“

У СРЕБРЕНИЦИ се није догодио геноцид и тај термин треба да се избрише из историје, у догађајима у јулу 1995. године тамо није било више од 3.714 жртава Бошњака, рекао је Гидеон Грајф, председник Независне међународне комисије која је истраживала страдања свих народа у сребреничкој регији од 1992. до 1995. године.

Грајф је навео да термин “геноцид” подразумева намеру, а да у овом случају није постојала никаква намера и да у томе лежи разлика.

“То је огромна разлика, потпуно други ниво, и тај термин треба избрисати из историје. Они који и даље користе термин `геноцид` имају лоше намере. Од сада термин `геноцид` уопште се не сме везивати за ове догађаје, зато што је то погрешно”, рекао је Грајф за РТРС.

Он је навео да су током истраживања дошли до два закључка, а први се тиче геноцида за који су доказали да га није било.

Није било више од 3.714 бошнјачких жртава

– Хаг и Сарајево чинили све да их дуплирају

„То се не може назвати `геноцид`, ако неко користи тај термин, треба га избрисати из историје… Почињен је злочин, али тај злочин уопште се не може називати `геноцид` и мислим да је то веома важно”, истакао је Грајф који је истакао да као Јеврејин зна шта геноцид значи, јер припада старом народу над којим је извршен највећи геноцид у историји човечанства.

Други закључак, навео је, односи се на број жртава, који је коригован, и тамо, како је нагласио, “није било више од 3.714 жртава”.

„Говорим о догађајима у јулу 1995. У нашој комисији имали смо стручњаке за бројање и израчунавање броја жртава и установили су тај број. Тај број треба бити записан у историји, ни мање ни више”, рекао је Грајф.

Када је реч о српски жртвама на том подручју, Грајф је рекао да су Срби били жртве, а не агресори. На том подручју, како је навео, било је на хиљаде српских жртава, нападнуто је неколико стотина села, страдали су углавном цивили.

“Дакле, ако се термин `геноцид` уопште може користити, онда га треба користити када се говори о страдању српског народа, а не обрнуто. Постојали су планови у тзв. НДХ да се српски народ уништи и то многим методима. Лично сам се бавио истраживањем на ту тему, о злочиначком режиму у Хрватској у периоду 1941-1945. Ако је геноцид уопште почињен, онда су га починиле хрватске усташе. Те се никада не сме заборавити”, рекао је Грајф.

Он сматра да могу бити задовољни зато што су припремили озбиљан, професионалан извештај, веран истини, историјским догађајима, уравнотежен, а допринос том изузетном документу, како је навео, дали су велики стручњаци, њих десет из различитих земаља.

Појаснио је да су у питању чувени стручњаци у својим научним дисциплинама, тако да сматра да је, као допринос истини и науци, ово изузетно битан документ, те напоменуо да у раду ни у једном тренутку није било притисака ни од кога нити је ко покушао да утиче на њих.

“У овом документу исправили смо и одговорили на предрасуде против српског народа и оних који су учествовали у догађајима у периоду 1992-1995. Задатак смо урадили добро, професионално и озбиљно. И управо у томе лежи његов значај”, рекао је Грајф уз оцену да је документ на 1.200 страница доказ озбиљности тог рада.

Он је навео да је основни циљ извештаја да донесе мир разумевање рата у БиХ, те да се, поред анализе догађаја, брисања термина “геноцид” и утврђивања стварног броја жртава тих догађаја, све стране окрену будућности, да не гледају само у прошлост.

“Мислим да они који буду прочитали наш обиман извештај – а за то треба времена – треба да прихвате да смо били објективни, да смо примењивали научне методе и имали добре намере, никако лоше. Прихватање ове основне чињенице може да буде кључна тачка, прекретница ка бољој будућности”, рекао је Грајф.

Он се нада да предрасуде против српског народа неће утицати на тумачење извештаја, те је додао да би желио да га сви прочитају објективно, ако је могуће, да забораве сву мржњу и предрасуде и лоше мишљење управо ради пута ка бољој будућности.