Прочитај ми чланак

Фајон: Најважније да се спроведе истрага о мешању Руса у изборе у Црној Гори

0

Најважније у овом тренутку је да се спроведе темељна и транспарентна истрага у вези наводног мешања Русије уочи избора у Црној Гори.

То је изјавила посланица Европског парламента Тања Фајон.

У интервјуу подгоричкој „Побједи“, Фајон је навела да мисли да ће то бити и важан индикатор када је у питању напредак на подручју правне државе.

Она је истакла да је од стране црногорске опозиције неодговорно и неконструктивно бојкотовати рад парламента и да то ретко када решава било коју политичку кризу. 

„Брине ме политича криза у којој се налази Црна Гора и бојкот опозиције. За једну државу која тежи ка напретку, између осталог и на подручју демократије и политичке културе, ово свакако није добар знак“, оценила је Фајон. 

Она је навела да сматра да је активан и посвећен парламент, који делује у духу државотворности, основа здравог демократичног друштва. 

„Неодговорно и неконструктивно је бојкотовати рад парламента, то ретко када решава било коју политичку кризу. Зато је изузетно важно и ово је став читаве ЕУ да се опозиција врати у парламент, настави са радом и на тај начин покаже неопходну солидарност свих политичких актера у Црној Гори“, рекла је Фајон за „Побједу“. 

Говорећи о покушајима терористичког напада у Црној Гори у које су, према наводима Специјалног тужилаштва, били укључени и поједини челници црногорске опозиције, Фајон је рекла да је најважније „у овом тренутку да се спроведе темељна и транспарентна истрага у вези наводног мешања Русије уочи избора у Црној Гори. 

„Мислим да ће то бити и важан индикатор када је у питању напредак на подручју правне државе. До тада несам у позицији да спекулишем о умешаности Русије, терористичким нападима итд“, поручила је она.