Прочитај ми чланак

ЕУ од Срба тражи шиптарски лого Косова на сва документа; Србин и даље у затвору

0

logo kosova28

Настављају се директни притисци од стране ЕУ на представнике косметских Срба.

Градоначелник Лепосавића Драган Јаблановић изјавио је Танјугу да су представници ЕУ тражили од њих да на позивницима за свечане седнице општина Лепосавић, Звечан, Зубин Поток и Северна Митровица буде лого Републике Косово што су они, како је рекао, одбили.

Да подсетимо ЕУ тражи да лого окупаторских шиптарских власти ,„Република Косово” и „Влада Косова”, стоји на свим актима и списима које издају српске локалне власти на Космету.

Срби одбијају да користе окупаторски лого на својим документима, позивајући се на изјаву државног врха Србије да су Бриселски преговори статусно неутрални, но представници ЕУ остају доследни у свом зуахтеву: ако хоће да Срби конституишу своју локалну власт на Космету онда морају да користе лого „Република Косово” и „Влада Косова”

Састанак представника ЕУ с српрским представницима локалних самоуправа са севера Косова одржан је данас у Косовској Мировици иза заворених врата, а састанку су присуствовали и чланови Управљачког тима и официр за везу Владе Србије у Приштини Дејан Павићевић.

Свечане седнице скупштина четири општине на северу Космета, које су биле заказане за 24. децембар, одложене су на захтев Владе Србије и молбу Европске уније, а окупаторско Министарство администрације и локалне самоуправе саопштило је тада да српске  општине на северу Косова нису испуниле правне захтеве за одржавање свечаних седница, те да се не могу конституисати док и формално-правно то не ураде стрикно према законима и прописима које је донела Приштина.

Албански суд продужио затвор Србину из Штрпца

Окупаторско шиптарско Одељење за тешка кривична дела Основног суда у Урошевцу је на још два месеца продужило притвор Лази Лазићу из Штрпца, осумњиченом за кривично дело удруженог подривања уставног (окупаторског) поретка Косова, изјавио је данас његов бранилац адвокат Дејан А. Васић.

Лазић је ово кривично дело наводно починио за време одржавања шиптарских окупаторских локалних избора на Космету у општини Штрпце, а терети се и за лажно представљање као службено лице и угрожавање слободне воље гласача.

Одбрана је на одлуку Основног суда о продужењу притвора уложила жалбу, рекао је адвокат Васић који је оценио да меру продужења притвора сматра преоштром и непотребном.

Лазић се тренутно налази у притвору у Гњилану.

Окупаторско шиптарско Тужилаштво на Космету покренуло је десетак кривичних поступака против Срба због ометања шиптарских локалних избора.

(Србин.инфо, Танјуг)