Прочитај ми чланак

ЕУ НЕ ЖЕЛИ ПРОБЛЕМ КОСОВА У УНИЈИ, Србија мора да га реши

0

Београд -- Европски комесар за проширење Јоханес Хан изјавио је данас у Београду да Брисел не жели да на мала врата увезе проблем Косова у ЕУ.

Он је поновио да нормализација односа с Приштином директно утиче на даљи напредак Србије у европским интеграцијама.

Фото: Влада Република Србије

„Проширење се заснива искључиво на заслугама сваког кандидата, ви држите кључеве од врата ЕУ, али ЕУ мора да види сталну, одрживу нереверзибилну нормализацију односа с Приштином пре коначног приступа ЕУ. Не желимо да увеземо то питање кроз мала врата у ЕУ“, изјавио је Хан на предавању „ЕУ-Србија: Стратешко партнерство за будућност“ за чланове Националног конвента о ЕУ и амбасадоре земаља чланица.Хан је рекао да није дошао у Београд да каже како лидери Србије и Косова треба да воде дијалог нити да понуди готово ресење.

„То треба посматрати као велику историјску прилику пружања руке другој страни и проналажење трајног решења за питање које прогања вашу земљу и регион превише дуго“, рекао је Хан на предавању у београдском хотелу Метропол.

Истакавши да помирење не значи негирање чињеница и одговорности за почињено, ни окретање новог листа, већ извлачење поуке из историје да би се изградила боља будућност, Хан је рекао да су за то потребни визија, храборст и осећај за реалност.

„Бити патриота и члан ЕУ није у супротности, то су две стране истог новчића. Али, ако пропустите рандеву с историјом други ће уместо вас доносити одлуке на вашу штету“, казао је Хан.

Такве одлуке, додао је, захтевају најшири консензус и то изван саме политике и у том смислу је позив председника Србије Александра Вучића на унутрашњи дијалог важан корак, који показује „визију, релизам и снажну посвећеност интересима народа“.

Хан је данасу Беогард разговарао са Вучићем, а састаје се још са шефом дипломатије Ивицом Дачићем и премијерком Аном Брнабић.