Прочитај ми чланак

ЕУ ДАЛА ЗЕЛЕНО СВЕТЛО: Ванредни избори у марту

0

izbori12

Како пише београдски Информер, лист који је веома близак СНС, Штефан Филе, је поручио председнику напредњака, Александру Вучићу, да може да распише републичке парламентарне изборе, за 16 март, када ће се одржати и локални избори у Београду.

Како сазнаје Информер, коначну одлуку о изласку на биралишта Вучић је донео јуче после почетка преговора Србије са Европском унијом.

ОД ЕУ ОГРОМНА ШТЕТА

„Oгрoмнe eкoнoмскe штeтe кoje сe мeрe нa милиjaрдe eврa oд Спoрaзумa o стaбилизaциjи и придруживaњу. Зaтим нoвe стрaхoвитe губиткe у пoљoприврeди jeр je нaступилa oбaвeзa скидaњa цaринa нa пoљoприврeднe прoизвoдe из EУ. Слeдe нoвe бeскoнaчнe уцeнe нa Кoсмету. Eврoпскa униja зaтирe културнe, трaдициoнaлнe и сaмoбитнe нaциoнaлнe врeднoсти“, нaвeo je Кoштуницa лидер ДСС.

Занимљиво је да су представници ЕУ ју уторак 21.јануара први пут званично рекли да превремени избори неће представљати проблем или препреку европским интеграцијама Србије. Да Европа нема никаквих проблема с ванредним изборима у Србији, потврдио је и комесар ЕУ за проширење Штефан Филе:

– Одлука о томе у потпуности је у рукама српских политичара. Не сумњам да ће Србија одлуку о евентуалном расписивању парламентарних избора донети у демократском оквиру и у складу са законским принципима. Надам се да превремени избори неће одвратити пажњу политичких лидера од европских интеграција и дијалога Београда и Приштине – поручио је Филе.

Шеф посланичке групе СНС Зоран Бабић, упитан да прокоментарише ове наводе, истиче да нови избори неће угрозити српски пут ка ЕУ, мада није потврдио да је одлука о изборима донета.

– Уколико дође до избора, сигуран сам да ће нова влада максимално убрзати те процесе. Србија жели да гради партнерски однос са ЕУ на темељу међусобног уважавања – наглашава Бабић.

Одлука, о новим парламентарним изборима није све обрадовала. Поготово су били резервисани коалициони партнери СНС-а, представници СПС-а. Тако шеф СПС у Скупштини Србије Дијана Вукомановић сматра да Филе није подржао ни заговорнике ни противнике ванредних избора.

– Ово је неутрално „наранџасто“ светло, које сигнализира да је на нама искључива одговорност да ли ће Србија кренути ка Европи или застати и остати у балканској авлији, где се свако свађа са сваким – каже Вукомановићева.

Истраживач јавног мњења Владимир Пејић оцењује да је ЕУ поручила да су избори унутрашња ствар Србије.

– Очигледно је да светске силе нису против избора и да то не сматрају препреком реформама или наставку европских интеграција. Спољни фактор као препрека изборима више не постоји. Сад је на СНС да званично саопшти одлуку, мада мислим да су врата изборима увелико отворена – закључује Пејић.

Да ће избори бити говори у прилог чињеница да Чедомир Јовановић, лидер фундаменталистичке еустранке, ЛДП, изјавио да је почетком преговора са ЕУ „претао и последњи разлог за опстанак ове и овакве Владе“.

(Информер, Србин.инфо)