Прочитај ми чланак

Еколошки устанак 6. новембра! Протест испред РТС-а због срамне рекламе Рио Тинта

0

Нови Еколошки устанак заказан је за 6. новембар испред Радио-телевизије Србије у 14 сати.

Како се наводи у самом позиву на протест који је објављен на друштвеним мрежама, реч је о бунту због „срамне пропаганде Рио Тинта на јавном сервису“.

Позив је упућен свима – студентима, професорима и, како се додаје, свим слободним грађанима.

„Еколошки устанак наставља се пред вратима РТС-а“, потврдио је за наш портал један од вођа покрета „Одбранимо реке Старе планине“ Александар Јовановић Ћута.

Он има и конкретна питања за првог човека РТС-а.

„За шта те народ плаћа Драгане Бујошевићу?! Је л’ зато да пушташ спотове Рио Тинта који је дошао да нам земљу натапа концентрованом сумпорном киселином, а сељаке протерује са њихових њива?! Јел си зато плаћен Драгане Бујошевићу?“, пита Ћута.

„Захтевамо од тебе, да моментално скинеш то ђубре од спота са програма, и само да знаш, 6. новембра испред РТС-а доћиће ти сељаци из Горњих Недељица, Прањана, Добриње, Коштунића, Јагодине, Рековца … па ћеш лепо да изађеш пред њих и да им објасниш одакле ти храброст да на Јавном Сервису промовишеш компанију која прети да им уништи земљу од које живе“, поручује Ћута.

Ово ће бити трећи по реду Еколошки устанак Претходни протести одржани су 10 априла и 11. септембра – тада је више од 10.000 грађана у центру Београда тражило очување животне средине, борбу против мини хидроелектрана, као и пројекта „Јадар“ који треба да реализује компанија Рио Тинто.

Како је изгледао еколошки скуп у септембру, можете погледати на каналу Србин инфо

Више од 30 организација цивилног друштва и појединаца поднело је Регулаторном телу за електронске медије (РЕМ) захтев за забрану рекламе компаније Рио Тинто о пројекту „Јадар“ због, како тврде, кршења Закона о оглашавању.

Рекламом Рио Тинта, која се емитује на Радио-телевизији Србије (РТС), сматрају подносиоци захтева, прекршено је више чланова Закона о оглашавању, између осталог, тиме што је наведено да зелене технологије, електрични аутомобили и чист ваздух зависе од лежишта литијума у Србији, „једног од најзначајнијих на свету“.