Прочитај ми чланак

Захарова:Лицемерје Запада нема краја

0

Северноатлантска алијанса, предвођена САД, је бомбардовањем зграде РТС-а у Београду 1999. године, показала колико заиста подржава идеале демократије као и колико је спремна да прекрши све обавезе, норме и правила

Запад захтева од Србије да заборави НАТО бомбардовање 1999. године и хладнокрвно убиство више од 2.500 својих грађана, укључујући 89 деце, уништену инфраструктуру као и губитке вредне више милијарди долара, навела је портпаролка руског Министарства спољних послова Марија Захарова на брифингу. 

Од Србије се тражи да окрене нову страницу историје, а о надокнади или макар извињењу нема ни речи, навела је Захарова.

„Лицемерје Запада нема граница – он марљиво игнорише напад на зграду РТС-а у Београду 23. априла 1999. године“, истакла је Захарова.

Управо тада је Вашингтон показао колико заиста подржава идеале демократије – усмерио је свoje оружјe против медија под лажним изговором тзв. борбе против пропаганде, нагласила је званична представница руског МСП-а

„Тада је Запад, предвођен САД, показао спремност да прекрши све обавезе, норме и правила, па и она које се сматрају светињом демократског друштва, ако су угрожени њихови себични интереси“, закључила је Захарова.

Подсетила је на 23. април 1999. године када је НАТО у Београду „починио злочин који не застарева“ и погодио зграду Радио-телевизије Србије.

„У ноћи између 22. и 23. априла 1999. године, авиони НАТО-а извели су напад у којем је погинуло 16 цивила међу којима су били техничари, уредници, шминкери, редитељи, обезбеђење и сниматељи“, подсетила је Захарова.

Међутим, напад на медијску кућу не само да је прошао некажњено, већ је Запад овај злочин правдао војном нуждом, позивајући се на чињеницу да су српске комуникације и објекти медија проглашени „легитимним војним циљевима“ и пре почетка операције.

Данас се испред рушевина зграде РТС-а у Београду налази споменик на коме су уклесана имена жртава и једна реч, једно реторичко питање: „Зашто?“, навела је Захарова.

„Оне који се усуде да бране своју слободу и достојанство, и једноставно говоре истину, на све начине покушавају да ућуткају“, закључила је Захарова.