Прочитај ми чланак

ДВЕРИ: Просветни радници оценили закон о просветној инспекцији оценом један

0

Говорећи о просветним законима који су на на дневном реду текућег заседања Народне скупштине, председник посланичке групе Двери Бошко Обрадовић је похвалио члан 12. Закона о уџбеницима којим се дефинише да уџбеници и сва друга наставна средства морају бити на српском језику и ћириличном писму, али се осврнуо и на низ питања и спорних тачака у предложеним законима.

Обрадовић је поставио министру просвете питање шта се десило са магистрима и специјалистима и какав је њихов статус у новом закону, на који начин министарство планира спречити сукобе интереса у избору уџбеника, да ли се уџбеници за националне мањине увозе и како уџбеници из друге државе могу бити уџбеници у нашој држави, те додао да држава треба да поново преиспита да ли је боље да држава има монопол на издавање уџбеника или треба да буду на тржишту уџбеници националне групе предмета: српског језика, историје, географије и осталих предмета, јер постоји велики ризик од корупције од стране несавесних издавача који нуде уџбенике широм Србије.

Председник Двери се посебно осврнуо и на амандман којим су Двери предложиле да се у Закон о уџбеницима унесе члан који предвиђа обавезу Владе да обезбеди бесплатне уџбенике за ученике основних школа. Он је истакао да је цена комплета уџбеника за више разреде и до 18.000 динара, а за ниже разреде око 10.000 динара, и упитао како Влада замишља да родитељи са више деце набаве неопходне уџбенике? Како је истакао, ако се већ толико на сва уста говори о мерама популационе политике, ево прилике да се породицама са децом у Србији реално помогне, нарочито оним породицама које су лошег материјалног стања.


Обрадовић је представио и низ замерки које Унија синдиката просветних радника има на Закон о просветној инспекцији, а које се пре свега односе на то да у предлогу закона нема прописаних рокова за поступање просветних инспектора, нема прописане одговорности за нечињење просветног инспектора и инспектор неће бити одговоран чак ни ако поступи различито у истој правној ствари. Како је пренео Обрадовић, „просветни радници дају оцену недовољно један за овај закон“.

На крају, председник посланичке групе Двери је скренуо пажњу министру да нам је доста експериментисања са српским школством и да не смемо дозволити да наше школе буду радионице за јефтину радну снагу.