Прочитај ми чланак

ДВЕРИ: Подршка штрајку просветним радницима‏

0

strajk-prosvetara-2014-dec
Покрет Двери пружа пуну подршку праведним захтевима професора који се налазе у штрајку. Њихов материјални положај је такав да се након смањења плата налазе на рубу егзистенције.

Као најобразованији део друштва, просветни радници не заслужују овакав понижавајући третман од стране државе.

У буџету Министарства просвете и науке има довољно средстава тако да, уз правилнију прерасподелу и рационалније коришћење, до смањења плата није морало ни доћи!

Двери сматрају да је највећи проблем неодговарајући положај професора, и то не само у материјалном смислу, већ и у смислу планског урушавања њиховог ауторитета. Просветни радници стављени су од стране државе, малтене, у ранг најобичнијег школског инвентара, односно њихов ауторитет је плански унижен до нивоа „табле које говори“ у очима ученика и ђака.

Повратак угледа овој професији требало би да буде заједнички циљ свих друштвених структура, независно од страначке припадности, јер је то интерес свих.

Двери осуђују изречене претње министра Вербића, да ће професори бити кажњавани због обуставе рада. Један вид претњи и притисака на просветне раднике можете видети испод приложеног видео снимка.

Обраћање професора доктора Ивана Дојчиновића на протестном скупу просветних радника у Београду, 22. 12. 2014.

 

dopis-ministarstva-prosvetarima-2014

(ДВЕРИ)