Прочитај ми чланак

ДВЕРИ И ДСС ИСПРЕД ВЛАДЕ СРБИЈЕ: Вучић да одустане од продаје Телекома (видео)

0

Демократска странка Србије и Покрет Двери затражили су данас од Владе Србије да не продаје предузеће „Телеком Србија“ и навели да та продаја није у безбедносном, националном и економском интересу и оценили је као одузимање суверенитета државе.

Председница ДСС-а Санда Рашковић Ивић казала је да Телеком има профит 15 милијарди динара годишње и да је потпуно неисплативо продати такву фирму. Она је додала да је додатни проблем и то што ће приватизацијом многи људи који раде у тој компанији остати без посла.

Рашковић Ивић је као посебан проблем навела угрожавање националне безбедности и додала да многе земље Европске уније нису продале своје националне операторе.

„Телеком је предузеће које одлично функционише, које на годишњем нивоу има профит 15 милијарди динара. И војска и полиција и заштићени телеграми из наших дипломатско’конзулаторних представништава, сви иду преко базних станица и антена Телекома. Ми ћемо остати голи као пиштољи и потпуно без суверенитета јер држава која не може да пласира неке своје тајне на начин који она то жели јесте држава без суверенитета“, навела је Рашковић Ивић на конференцији за новинаре испред Владе Србије.

Председница ДСС-а указала да је Телеком важан јер подржава многе културне и спортске манифестације и научне институције у Србији и да се продајом неће смањити одлив младих високообразованих људи.

Она је додала да та странка има апсолутно право да тражи обуставу продаје Телекома јер је 2011. године прикупила 100.000 потписа против продаје националног оператора, а да исти они који су тада подносили кривичну пријаву против Владе Мирка Цветковића и продаје Телекома сада желе да га продају.

Члан Старешинства Двери Владан Глишић казао је да када се на југоисточним границама Србије изводе „велике терористичке акције потпуно је несувисло и ненормално предати један центар везе, чвориште веза какав је Телеком, који обезбеђује комуникацију свих војних, полицијских и безбедносних снага“.

Глишић је казао да ће тај покрет почети са подношењем пријава због непотизма и злоупотреба које чини власт у Телекому. Он је поручио онима који имају намеру да купе Телеком да „нешто што је последица кривичног дела не може да буде сигурно власништво и да воде рачуна шта ће се дешавати оног тренутка када се промени власт“.

Конференцији за новинаре испред Владе Србије присуствовали су челници Конфедерације слободних синдиката и синдиката Телекома, као и више десетина грађана, од којих су неки носили пароле против продаје овог профитабилног предузећа.

Извор: Србин.инфо, ДСС, Двери