Прочитај ми чланак

ДВЕРИ ДОНЕЛЕ Видовданску декларацију о КиМ: Променити преговараче, тему, платформу

0

"Досадашњи преговарачи са српске и албанске стране су део ратних елита и повезани су са различитим криминалним структурама, те је резултат њихових медјусобних договора на штету пре свега српског, али и албанског народа, а на корист појединаца и њихових личних интереса", наводи се у Декларацији.

FOTO: DVERI

Сабор Српског покрета Двери донео је данас Видовданску декларацију о Косову и Метохији у којој се тражи да се промене теме преговора, преговарачи и сам оквир преговора измедју Београда и Приштине.

Како се наводи у саопштењу, Двери су донеле декларацију имајући у виду да су досадашњи преговори измедју Београда и Приштине завршени на, како су оценили, корист албанског сепаратизма и на штету Србије.

У декларацији се наводи да је потребно да власт у Србији о Косову разговара другачије него до сада и да је зато потребна промена преговарача.

„Досадашњи преговарачи са српске и албанске стране су део ратних елита и повезани су са различитим криминалним структурама, те је резултат њихових медјусобних договора на штету пре свега српског, али и албанског народа, а на корист појединаца и њихових личних интереса“, наводи се у Декларацији.

Додаје се да је потребно за преговараче поставити оне који ће имати нови кредибилитет да разговарају о нормализацији.

Двери су навеле да је потребна и промена тема о којима се преговара и додале да је потребно да Скупштина Србије усвоји платформу за преговоре у којој ће бити наведено да статус није тема преговора и да се око тога не може преговарати.

Они су истакли да теме преговора треба да буду питања попут имовине, безбедности, слободе кретања људи и робе, заштите културног и природног богатства Србије, као и надлежности аутономне покрајине.

„Досадашњи преговори водјени су тајно, ван очију јавности, без јасне платформе на основу које представници Србије воде ове преговоре, а као кључна тема наметнуло се питање статуса Косова“, наводи се у декларацији.

Двери су још навеле да је потребна промена оквира преговора јер су досадашњи, водјени под покровитељством Европске Уније, односно бирократије из Брисела, која непрестано, како Двери оцењују, фаворизује интересе Албанаца, показали огромне недостатке.

„Очигледно је да се овај дипломатски формат показао неуспешан, те разговоре о КиМ​ треба вратити у оквире Савета безбедности УН који је и даље једини надлежан за решавање коначног статуса јужне српске покрајине“, наводи се у Декларацији.