Прочитај ми чланак

Две трећине чланова ГО ДС већ подржале Ђиласа; могуће цепање демократа?

0

glavni odbor ds big

Две трећине чланова Главног одбора Демократске странке, који заседа данас у Новом Саду, већ се определило – Драган Ђилас треба да остане на челу демократа и предводи их у кампањи за београдске и евентуалне ванредне парламентарне изборе.

Ко је за кога у врху странке

Што се тиче најужег врха ДС, опредељивање отприлике иде овако: потпредседници Бојан Пајтић, Јован Марковић, Дејан Николић и Весна Мартиновић ће сигурно подржати Ђиласов извештај о раду.
Непознато је како ће гласати потпредседници Наташа Вучковић (која ће поступити вероватно као Драгољуб Мићуновић) и Горан Ћирић (изабран на Тадићев предлог), док ће Миодраг Ракић, ако буде присуствовао седници ГО, гласати против.
Одлука председника Политичког савета Мићуновића, дакле, још није позната, док ће председник Извршног одбора Душан Елезовић следити Пајтића.

До јуче по подне тачно 294 од укупно 481 члана ГО ДС ставило је потпис на иницијативу коју им је упутио заменик председника странке Бојан Пајтић, којом се позива да се „обуставе унутарстраначке изборне активности како би се Демократска странка позиционирала као јасна и једина алтернатива владајућој коалицији“.

Пајтић у писму, које ексклузивно објављујемо у наставку текста, каже и да мера успешности председника ДС не треба да буду политички противници, таблоиди и сумњива истраживања јавног мњења.

Међу потписницима ове „Иницијативе за јединствену ДС“ су Ружица Ђинђић, чланица Политичког савета Вида Огњеновић, шеф посланичке групе Борислав Стефановић, посланици Миодраг Стојковић, Душан Милисављевић, Горица Мојовић, Гордана Чомић, потпредседник Владе Војводине Горан Јешић, доскорашњи председник СКГО Саша Пауновић.

По свему судећи, намера струје у ДС која намерава да ГО не усвоји Ђиласов извештај о раду и тиме испровоцира ванредну изборну скупштину странке, како би се на њено чело вратио Борис Тадић, нема озбиљне шансе за успех.

Ипак, поставља се питање да ли је могуће цепање ДС, с обзиром на то да је иницијативу за смену Ђиласа наводно подржало више од 50 општинских одбора, дакле нешто мање од трећине, а да је неизвесно да ли је „Тадићева струја“ спремна да одустане од својих захтева и ако нема већину у Главном одбору.

ШТА КАЖЕ ДРАГАН ЂИЛАС

Драган Ђилас у разговору за Данас каже да очекује да ће ГО подржати његов извештај о раду и да ће се постићи јединство око политике и ставова које ДС заступа.

„То је јасна социјалдемократска оријентација, заштита најугроженијих с јасним развојним програмом, са улагањем у извоз, са улогом државе у привреди и јасно ограниченим правилима, реформама у области образовања, здравства и свега што данас у Србији не функционише. Као последицу такве наше политике, која се јасно разликује од СНС, очекујем да потврдимо чињеницу да ДС не може сутра да партиципира у влади коју би водили напредњаци“, објашњава Ђилас.

Он каже и да очекује да ГО једну ствар прецизира. „Да они који имају другачије ставове не могу да их износе у име ДС у јавности и збуњују грађане. На њима је да или прихвате те ставове и заступају их или да бар јавно не говоре супротно. Ако се не прихвати тај принцип, који свака странка на свету има, онда ће органи странке даље предузимати кораке које не бих да прејудицирам. Верујем да људи који долазе на седницу ГО желе добро странци, да се разликујемо у томе шта треба да се ради, али о томе неће одлучити ни Драган Ђилас ни Борис Тадић или један човек, већ готово 500 људи који чине ГО“, поручује Ђилас.

Како наглашава, ДС не сме да постане привезак СНС-у, него да после избора буде снага која ће или одлучујуће креирати државну политику или бити несумњиви лидер опозиције. „У ДС постоје људи који не прихватају могућност да буду опозиција, јер нису на то навикли. Питање је разлога због којих се бавите политиком. Ја се њом бавим да би се у овој земљи ствари мењале, а не да бих по сваку цену био власт“, истакао је Драган Ђилас за Данас.

ШТА КАЖУ ПОТПРЕДСЕДНИЦИ

Наш лист је јуче контактирао и почасног председника ДС Бориса Тадића, који није имао времена да одговори на наша питања због бројних састанака, док потпредседник Миодраг Ракић није одговарао на позиве и поруке.

ТАДИЋ ЂИЛАСУ, ПОВУЦИ СЕ

На крају расправе на ГО, пре гласања, делегатима су се обратили председник Драган Ђилас и Борис Тадић.
Ђилас је поручи да је поносан на овакав ГО и да постављају стандарде за отворену дискусију.
Тадић је позвао актуелног председника демократа да се сам повуче.

Весна Мартиновић, потпредседница ДС, каже за Данас да ће подржати Ђиласов извештај. „Подржаћу га јер мислим да било какве активности усмерене на организацију страначких избора у тренутку када су избори у Београду извесни указују на лошу намеру“, наводи Мартиновићева.

Она очекује да ће се на ГО водити отворена и можда помало жустра расправа. „Право место за такве разговоре је управо ГО. На тесту је сваки члан ДС и наша политичка зрелост да ли ћемо се међу собом пребројавати или ћемо добро размислити и разговарати о ономе са чим излазимо пред грађане и шта ћемо урадити ако и када дођемо на власт“, каже Весна Мартиновић.

Дејан Николић, потпредседник ДС, такође најављује да ће гласати за Ђиласов извештај. Он очекује да ће се на седници ГО „десити оно што је карактеристично за ДС, а то је озбиљна дебата о политикама и будућности странке“.

„Ми смо лидер опозиције и пред грађане стављамо политику која решава проблеме, насупрот напредњачкој политици која ствара проблеме. Сигуран сам да ће ГО потврдити овакве опозиционе ставове. Такође, очекујем да ће то бити последње пребројавање унутар ДС и да ће након ГО сви ставити своје капацитете у функцију што бољег резултата на изборима у Београду и Републици“, изјавио је Дејан Николић за Данас.

ПАЈТИЋЕВО ПИСМО

Писмо под називом „Иницијатива за јединствену Демократско странку“ заменик председника Бојан Пајтић упутио је раније овог месеца на адресе свих 481 чланова ГО, а 294 је потписима позитивно одговорило. У документу се наводи:

„Као члан Главног одбора Демократске странке, својим потписом подржавам иницијативу да се обуставе унутарстраначке изборне активности како би се ДС позиционирала као јасна и једина алтернатива владајућој коалицији.

ДС, као једина алтернатива актуелним републичким властима, има историјску одговорност да избави Србију од ауторитарне, неуспешне и популистичке политике која урушава све сегменте друштва. Обавеза демократа је да, уједињени око овог циља, консолидују своје редове и поврате поверење грађана, јер је управо губитак кредибилитета наше организације вратио на власт људе који су у непосредној прошлости довели Србију у позицију државе која не функционише по принципима савремених демократских држава, а српско друштво трагично уназадили у економском, политичком, моралном и културолошком смислу.

ДС нема право да се, два месеца уочи београдских и евентуалних парламентарних избора, суочена са оваквом влашћу, бави сама собом. Нема право да се пребројава, сама са собом надгорњава, сама себе побеђује. Организација у којој је важније колико одбора подржава личне амбиције, него колико стотина хиљада људи подржава њену политику, нема потенцијал да мења Србију. Странка у којој је постануће важније од постигнућа нема шансу чак ни да опстане. Ако мера успешности политике сваког председника ДС буде импресија коју о њему стварају њени опоненти, таблоиди или резултати већ одавно компромитованих истраживања јавног мњења, улазимо у бескрајни круг унутрашњих трвења, који ће нужно водити до губитка ауторитета сваког ко преузме било какву одговорност у странци“.

(Данас, Вечерње новости)