Прочитај ми чланак

ДВА РАСПЛЕТА НА КОСОВУ — један је опасан по Србе

0

Могућа коалиција Курти–Харадинај била би најгора опција за Србе јер би бројчано били у власти, али би њихов утицај био сведен на минимум.

Или ће Аљбин Курти, лидер „Самоопредељења“, Рамушу Харадинају рећи: „Да“, или Косово још дуго неће добити владу. Ово се као могућност намеће пошто је приштински лист „Коха“ објавио из својих извора информацију да су странке из два супротстављена блока на изборима Исе Мустафе и Хашима Тачија одлучиле да не учествују у будућој влади Косова.

© AP Photo/ Visar Kryeziu

Ни из једне од поменутих странака за сада није стигао деманти на ту вест, па је самим тим извесније да је то једн од могућих опција.

Да Курти и Харадинај нешто „кувају“, наговестио је и потпредседник Алијансе за будућност Косова Пал Лекај, који је прилично самоуверено изјавио да ће Рамуш Харадинај бити нови премијер уз подршку Аљбина Куртија.

У исто време, из Куртијеве странке нико није демантовао да Харадинај и лидер „Самоопредељења“ преговарају о коалицији.

Такав сценарио је помало збуњујући, јер је Курти позвао коалицију окупљену око Исе Мустафе да направе владу одмах после завршених избора. И ако одговор није добио, очекивало се да ће бити пронађен компромис око заједничког кандидата за мандатара владе.

Извори Спутњика блиски Приштини потврдили су да је проблем у преговорима о будућој влади Курти — „Коалиција мира“ настао јер Мустафа није желео да уступи Куртију место премијера.

„У исто време, из Харадинајеве странке су све гласнији они који траже да се врбује странка Беџета Пацолија да подржи Харадинаја. Какви су резултати тих преговора још је под велом тајни, али оставља се простор да овако нешто буде могуће, јер не сме се заборавити да је Пацоли дао велику подршку Харадинају док је био у притвору у Француској“, каже наш саговорник.

Остатак погледајте на https://rs.sputniknews.com/politika/201706201111635400-kosovo-vlada-haradinaj-kurti-srbi-izbori11/