Прочитај ми чланак

ДСС: Николићу, обећао си референдум о ЕУ и НAТО!

0

Демократска странка Србије позвала је у суботу председника Србије да се заложи за отварање јавне расправе свих политичких и друштвених субјеката о организовању референдума о даљем путу Србије у ЕУ.

– Након референдумске одлуке грађана у Великој Британији и све бројнијих захтева да референдуми буду расписани у државама ЕУ, крајње је време за демократско изјашњавање и грађана Србије – саопштено је из ове странке.

ДСС подсећа Николића на споразум потписан 16. маја 2012. године уочи другог круга председничких избора између њега, као тадашњег председника Српске напредне странке, и председника Демократске странке Србије Војислава Коштунице у којем се Николић обавезао да ће бити расписан референдум о уласку Србије у ЕУ и НAТО.

Ова странка сматра да је расписивање референдума потребно и због чињенице да ће, због кризе у којој се ЕУ налази, услови за улазак бити додатно пооштрени и притисци на Србију појачани.

– Услови за улазак Србије у ЕУ су признавање такозване независности Косова, увођење санкција Русији, приватизација најважнијих ресурса, дозвола увоза ГМО производа… Зато је врло важно да референдум буде расписан што пре, а не на крају преговарачког процеса, јер је сам процес врло штетан за државне и српске националне интересе – оцењује ДСС.

У саопштењу се наводи да улазак у ЕУ није страначко питање и да нико нема право да у име грађана доноси овакве одлуке које далекосежно одређују судбину народа и државе.

– Грађани треба да се изјасне да ли подржавају наставак евроинтеграција Србије који подразумева прихватање нових услова и уцена из ЕУ у ситуацији када је и сам опстанак ЕУ врло неизвестан – закључује ДСС.