Прочитај ми чланак

Нови С-500 Прометеј омогућиће Русији да добије рат против Запада –Обара и сателитe

0

Нови противваздушни ракетни систем (САМ) С-500 Прометеј омогућиће руској војсци да победи у рату против НАТО алијансе. Западни аналитичари се слажу са овим.

Овај комплекс је дизајниран да уништи не само авионе 5. генерације, већ и сателите у ниској орбити. Прва серија ПВО система биће испоручена трупама 2024. године, пише Тхе Натионал Интерест.

„Систем С-500 Прометеј комбинује напредну радарску технологију и могућности контроле ватре како би неприметно открио, пратио и гађао више циљева истовремено, укључујући стелт авионе и стелт ракете користећи стелт технологију“, примећује часопис Армy Рецогнитион.

У међувремену, Министарство одбране САД саопштило је да је Руска Федерација лансирала у орбиту антисателитску летелицу.

Службеник за штампу Пентагона Патрик Рајдер уверен је да се то наводно догодило 16. маја. Он изражава забринутост што је владин сателит Сједињених Држава у истој орбити.

„Русија је лансирала сателит у ниску Земљину орбиту за који сматрамо да је вероватно антисвемирско оружје, вероватно способно да нападне друге сателите у ниској Земљиној орбити“, рекао је војни званичник.

Америчке свемирске снаге „веома пажљиво прате дејства руске летелице у орбити“. Претходно су Сједињене Државе оптужиле Москву да развија нуклеарно оружје за употребу у свемиру.

Противваздушни ракетни систем С-500 Прометеј је најновији руски систем дизајниран за заштиту од ваздушних и свемирских претњи.

Способан је да уништава балистичке ракете средњег домета, оперативно-тактичке ракете, као и да обара ракете у блиском свемиру.

С-500 може да функционише и као део јединственог система противваздушне одбране и аутономно, користећи информације са станица за упозорење на ракетни напад.

Комплекс је опремљен детекторским радаром Јенисеј, који је способан да открије циљеве у блиском свемиру на домету до 2 хиљаде км