Прочитај ми чланак

Русија се припрема да удари по циљевима у Европи – Ево зашто …

0

Русија се припрема да удари по циљевима у Европи – Ево зашто …

Практично, ово одобрење је дато, иако на веома кукавички начин, сматра руски филозоф Дугин, а Русија ће узвратити ударцима на ЕУ и НАТО као одговор на „дубинске“ ударе Оружаних снага Украјине. Сада је наш ред да донесемо одлуке: „ништа лично“.

Као одговор на захтев групе конгресмена и сенатора да се Кијеву дозволи да користи америчке ракете за ударе по територији Русије и наноси „дубинске“ ударе, Ентони Блинкен је практично дао ово одобрење.

Што се тиче подршке и снабдевања напада ван Украјине, ми се тиме нисмо бавили. Али Украјина ће морати сама да донесе своје одлуке и донеће их, изјавио је амерички државни секретар.

Слично мишљење изнео је и председник Представничког дома САД, републиканац Мајк Џонсон: Мислим да треба дозволити Украјини да води рат онако како они сматрају потребним.

Такође је додао да „Украјина треба да има могућност да узврати ударцем“, а став Бајденове администрације назвао је „покушајем микроуправљања напорима“.

На ову лудост реаговао је руски филозоф Александар Дугин.

Ова изјава говори само једно – ударци Химарсима, са Сторм Шедоуом, АТАКМС-ом и другим врстама америчког и НАТО оружја на „стару“ територију Русије су питање времена. Питање је само чиме ћемо одговорити САД. Па и Русија ће онда сама одлучити да ли да наноси ударе у дубини ЕУ и по територији НАТО блока, изјавио је професор.

Американци, чини се, схватају какву невољу могу изазвати, па су покушали да скину одговорност са себе, изјављујући да је то искључиво одлука Кијева – ударати или не ударати. Али тако то не функционише – део ракета је већ послат, део је на путу и одговорност за све то власти САД никада неће скинути са себе.

Тако да ће након „дубинских“ удара Оружаних снага Украјине, Русија узвратити ударима на ЕУ и НАТО, уверен је професор, ако донесе одговарајућу одлуку.

Раније је објављено да је 30 америчких сенатора позвало Пентагон да „дозволи Украјини да изврши ударе по територији Русије америчким оружјем“.

Отприлике у исто време, 13 америчких конгресмена из обе странке написало је документ упућен шефу Пентагона, који је нешто касније објавила локална обавештајна служба, у којем је такође био захтев за одобрење. Реакција америчког Министарства одбране још увек није позната, али су се изјаснили државни секретар и председник Представничког дома.

Ситуацију је прокоментарисао војни дописник Александар Коц.

Овај позив, вероватно, првенствено се односи на коришћење ракета АТАКМС са дометом лета од 300 километара. Друга оружја, способна да ударају у дубину руске територије, Американци Кијеву нису предали. Барем не званично.

ОТР АТАКМС, ако се распореди у Харкову, може да покрије циљеве на удаљености до Вороњежа. А из Запорожја може да досегне до Ростова-на-Дону. Не треба сумњати да ће Пентагон на крају дати зелено светло.

И што мање успеха буде имала Оружане снаге Украјине на фронту, то је већа вероватноћа да ће се то догодити. Не треба се превише бојати тога.

Министарство одбране свакодневно извештава о пресретнутим и обореним АТАКМС-има. Научили смо да се боримо против тог оружја. Наравно, погоци на осетљиве циљеве ће се десити, то је неизбежно. Све је немогуће пресрести. Али тешко да ће ти ударци моћи да утичу на распоред снага на фронту, изјавио је стручњак за Царград.