Прочитај ми чланак

ДСС: Народ жели Русију; ЕУ није део решења, већ део проблема (Видео)

0

DSS-logo-Војна парада и дочек Владимира Путина показали су јасну подршку народа Војсци Србије и његову жељу за најближом сарадњом са Руском Федерацијом, навела је др Санда Рашковић Ивић.

„Велики број људи на паради показује да је Војска Србије, уз Српску Православну Цркву, институција од највећег народног поверења. Похвале за успешну реализацију параде заслужује Министарство одбране, али и сви војници који су учествовали у њеној припреми и реализацији“, навела је Председница Демократске странке Србије, која је присуствовала паради која је данас организована у Београду у поводом седам деценија од ослобођења Београда у Другом светском рату.

Она је додала да су велики аплаузи упућени Владимиру Путину, знак захвалности грађана Србије на његовим настојањима да очува територијални интегритет Србије и виталне интересе српског народа.

„Масовна скандирања грађана „Србија-Русија, не треба нам Унија“ јасан су глас и мишљење народа о уласку Србије у Европску унију. Народ Русију доживљава као највећег савезника, који је помогао Србији и пре 100 и пре 70 година и који то чини и данас. Државно руководство треба да следи тај глас народа и прекине погрешну евроунијатску политику и искористи све потенцијале за сарадњу са Руском Федерацијом“, закључила је др Санда Рашковић Ивић.

ЕУ ВИШЕ НИЈЕ ДЕО РЕШЕЊА, ВЕЋ ДЕО ПРОБЛЕМА

Србија уместо трећеразредне државе у бирократизованој и недемократској Европској унији, своје место треба да тражи у „Новој Европи“, која би се простирала од Лисабона до Владивостока и у чијем темељу би биле суверене државе, рекла је др Санда Рашковић Ивић на великој међународној конференцији „Нова Европа“, коју је у београдском хотелу „Хајат“ организовала Фондација Достојанство.

Председница Демократске странке Србије је истакла да Европска унија више није део решења, већ део проблема и да се у то најбоље уверила Србија која је под сталним притисцима и уценама ЕУ.

„Уместо пута у ЕУ, решење треба тражити у Путиновој идеји обједињавања европских и евроазијских интеграционих процеса. Држава би у таквим интеграцијама имала јасне надлежности, а интересе грађана не би више бранили мистериозни еврокомесари, већ демократско изабрани представници грађана“, навела је она и истакла да „Србија теба да буде срце и кичма овог интеграционог савеза, а не сиромашна периферија ЕУ“.

Председница ДСС је на крају излагања позвала на сарадњу људе који баштине сличне идеје и нагласила да ће они увек имати савезника у странци коју води.

На уводном делу конференције „Нова Европа“, чија је основна идеја да удружи политичку и интелектуалну елиту европских земаља и да покуша да пружи конкретне одговоре на нове геополитичке изазове и стварање чврсте сарадње на линији Париз – Берлин – Москва – Београд, говорио је и Александар Конузин, бивши амбасадор Руске Федерације у Београду.

Он је рекао да „успех суверенистичких странака на изборима за Европски парламент доказују да грађани више неће да буду безличне, статистичке бројке, већ политички субјектi који су укорењени у сопственој нацији и држави“.

На конференцији су били присутни бројни интелектуалци из Србије, Русије, Француске, Немачке и Аустрије, као и новинари из ових земаља.