Прочитај ми чланак

ДСС: Изменити закон, па укунути обавезу шестомесечних техничких прегледа возила

0

Демократска странка Србије захтева да се по хитном поступку измени Закон о безбедности саобраћаја и укину одредбе које се односе на обавезне шестомесечне техничке прегледе возила старијих од 15 година.

Да је циљ државе да се побољшањем исправности возила унапреди безбедност саобраћаја више него довољно би било доношење мера строге контроле квалитета једногодишњих техничких прегледа, законитости рада сервиса и агенција за регистрацију возила и раскидање њихове спреге са осигуравајућим друштвима.

Новоуведена законска обавеза шестомесечног обављања техничког прегледа возила старијег од 15 година представља потпуну бесмислицу и крајње некоректну глобу најсиромашнијих власника возила, без реалног утицаја на безбедност, од које ће финансијску корист имати само сервиси  и Агенција за безбедност саобраћаја.

Техничка неисправност возила старијих од 15 година је са  мање од један одсто далеко најређи узрок саобрађајних несрећа. Истовремено, према званичној статистици утицај пута је регистрован као узрок 17% несрећа са 95 погинулих лица у 2016. години, што је директна одговорност државе за коју нико није одговарао.

Уместо да одржава путеве и поставља ваљану сигнализацију, чиме би се озбиљно побољшала безбедност саобраћаја, држави је било лакше да уведе нове намете грађанима.

Да се ради о потпуно неоправданој мери потврђује и чињеница да се у европским земљама технички прегледи врше двогодишње, а само у мањем броју земаља једном годишње и то само за возила старија од десет година. Шестомесечни прегледи не постоје ни у једној.

Информативна служба ДСС