Прочитај ми чланак

ДСС: Гашић тражи да пред њим клече новинарке, а Вујовић – да клекне јавни сектор

0

dss

РЕЧИ министра финансија Душана Вујовића, изречене на састанку Социјално-економског савета, да онај ко се не слаже са предложеним законом о платама у јавном сектору треба да тражи другу државу, на најбољи начин се осликавају карактеристике актуелне Владе: потпуно неразумевање социјално-економских прилика у Србији, бахатост, примитивизам и непоштовање демократских институција.

Док министар одбране Гашић очекује да пред њим клече новинарке, министар Вујовић то тражи од свих запослених у јавном сектору: лекара, наставника и професора, запослених у културним и научним институцијама, државној управи… и њихових синдикалних представника.

Влади Србије није довољно што је смањењем плата и пензија запослене и пензионере довела на руб голе егзистенције, већ припрема нове мере којима ће зараде у периоду боловања и одмора да се драстично умање, а минули рад укине. Порука Владе незадовољнима, коју је пренео дрски министар Вујовић гласи: коме се не свиђа – нека иде у иностранство, коме је мало за преживљавање – нека крепа. На оба начина допринеће фискалној консолидацији и још једном историјском успеху Владе.

Да ли министар Вујовић, да ли Влада зна колико је хиљада лекара, инжењера и других високо образованих људи у протекле три године напустило Србију?

Знају ли да је здравствени систем пред распадом због мањка лекара специјалиста и да због неправовременог и неадекватног лечења умиру грађани Србије?

Да ли знају да пацијенти већину лекова сами морају да донесу у болницу?

Да ли су свесни какве су дугорочне последице руинирања образовног система и занемаривања науке и културе?

Предстојећи избори су шанса да грађани министре попут Вујовића пошаљу у политичку пензију. Министар Вујовић, међутим, неће остати у Србији да живи од четрдесет хиљада динара, нити ће живети од српске пензије и пријавити се на листу чекања за пријем у српске болнице. Отићи ће у иностранство, али не трбухом за крухом као они које из земље истерује, већ под окриље Светске банке која га је у Србију по задатку послала.

(саопштење Демократске странке Србије)